Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kultura > 13. Velesajam kulture
velesajam kulture 2

13. Velesajam kulture

13. Velesajam kulture, festival je koji svake godine donosi pregršt raznovrsnih umjetničkih događanja, a održat će se 2. i 3. prosinca u Studentskom centru.

 

Posljednjih dvanaest godina, festival je strateški poligon za predstavljanje mladih autora i njihovih prvih ostvarenja u svim područjima umjetnosti. Potiče kreativnost i omogućava autorima predstavljanje svojih radova i projekata, dajući im na taj način prostor na kulturnoj sceni i pružajući im mogućnost novih suradnji i stvaranja novih projekata.

 

Također, ove će se godine uz Velesajam kulture, od 1. do 4. prosinca u Studentskom centru održati i Festival prvih čije nas 14. izdanje vodi kroz razne aspekte onoga što nas čini ljudskim.

 

Ove smo se godine odlučili pozabaviti fenomenom društvenih igara roleplaying games (RPG) u kojima igrači sudjeluju putem kreiranja i vođenja uloga. Roleplaying u svijetu, ali i na našim prostorima, ima sve brojnije poklonike te sve veći utjecaj na pop i ostalu kulturu.

 

Igre koje od sudionika traže aktivno preuzimanje i igranje uloga nisu tek puka zabava. Riječ je o rastućoj i sve raširenijoj zajednici čija je poveznica kreiranje i igranje igara koje uključuju interaktivno kolaborativno pripovijedanje u različitim formama, naglasio je jedan od suorganizatora festivala, Miroslav Wranka.

 

Tijekom dva dana festivala posjetitelji će moći aktivno sudjelovati u 15-ak igara i to uživo ili za stolom (Stolne RPB igre; Čarobnjakov učenik, Star Wars: Edge of the Empire, Tarminas i Pathfinder i LARP igre uživo poput Pobune, Pokreta otpora, Vještica ili Battlestar Galactica: Freighter 212 ) dok će teoretski dio biti usmjeren na tribine i predavanja (Književnost i roleplaying igre – što, kako i zašto?, spisateljice i psihologinje Ivane Delač, Kratak i brzi pregled korištenja RPG-a u obrazovanju novinara i dizajnera igara Miroslave Wranke, Igre uloga za djecu predškolske dobi Gorana Dimića, Igre uloga za djecu u srednjoj školi Tomislava Nazifovića, Budućnost računalnih RPG igara Andreja Kovačevića……) gdje će se publika upoznati s mogućnostima koje roleplaying nudi te njegovom primjenom u obrazovanju i obuci. Također govorit će se i o povezivanju roleplayinga s književnim, glazbenim i filmskim djelima, turizmom i kulturnim manifestacijama. Program se održava u Teatru &TD.

 

Projekcija prvog dugometražnog dokumentarnog filma o stvaranju video igrica Indie Game: The movie  (r. Lisanne Pajot , James Swirsky) održat će se, 2. 12. u MM centru. Film se osvrće na one s manjim šansama za uspjeh u industriji video igara, indie developere, koji žrtvuju novac, zdravlje, pa i zdrav razum kako bi ostvarili svoj životni san – podijelili svoju viziju s ostatkom svijeta. Indie Game: The movie film je o kreativnom procesu i vlastitom izlaganju kroz svoj rad. Riječ je o putovanju s kojim se mnogi filmaši, stvaratelji, umjetnici, poduzetnici i mnogi drugi mogu povezati u digitalno doba.

 

 

Nezaobilaznom glazbenom dijelu festivala (2. 12.) doprinijet će sarajevski glazbenik Berin Tuzlić sa svojim projektom dRUMELODY u kojem glavu riječ vodi bubanj. Riječ je o pravoj bombi sarajevskog glazbenog undergrounda, ali koja se itekako brine oko nezagađivanja mentalne higijene. Kombiniranom tehnikom akustičnih i elektronskih ritmova, loopova i različitih muzičkih instrumenata s vizualizacijama pjesama zaokružuje se cjelokupni live doživljaj. Glavni posrednik između čovjeka i svega ostalog u ovom slučaju su bubnjarske palice.

 

U suradnji s Radio Studentom, subotu smo rezervirali za DJ Shdw kd koja će vas raspametiti svojim glazbenim odabirom.

 

Ulaz na sve programe festivala je besplatan. Više na www.sczg.unizg.hr.