Naslovna > Studentske Vijesti > FPZG dobiva najveći financijski istraživački projekt
committee picture2

FPZG dobiva najveći financijski istraživački projekt

U rujnu ove godine na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu započet će provedba do sad najvećega financijskoga istraživačkoga projekta Disobedient DemocracyA Comparative Analysis of Contentious Politics in the European Semi-periphery.

 

Ovaj petogodišnji projekt će se odvijati pod vodstvom doc. dr. sc. Danijele Dolenec, a financiran je od strane Švicarske zaklade za znanost kroz program PROMYS.   Projekt okuplja istraživače oko pitanja rastućega razočaranja predstavničkom demokracijom kao jednoga od ključnih političkih fenomena u današnjoj Europi. Glavni cilj je istražiti načine na koji suvremeni društveni pokreti i inicijative utječu na demokraciju, a fokus je na prosvjednom djelovanju i politikama osporavanja u zemljama europske periferije: Hrvatskoj, Srbiji, Španjolskoj i Portugalu.

 

Projekt obuhvaća izradu baze podataka o prosvjednom djelovanju u navedenim zemljama, kao i mapiranje društvenih pokreta i politika osporavanja u urbanom političkom prostoru Zagreba, Beograda, Madrida i Lisabona. Ukupna je vrijednost projekta 4 200 000 kuna, a trajat će od listopada 2016. do listopada 2021.