Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > 1673 nova slučaja
Izvor: HINA
Izvor: HINA

1673 nova slučaja

Jučer su se cjepivom AstraZenece cijepili premijer Andrej Plenković, predsjednik sabora Gordan Jandroković i ministar zdravstva Vili Beroš s nadom da će vratiti povjerenje građana u cjepivo.

 

Piše: Anja Vidović

 

Nakon cijepljenja javnosti se prvi obratio Vili Beroš. „Vjerujem da smo ovom porukom ponukali i ostale građane da nas prate na ovom putu da suzbijemo ovu epidemiju i normalno živimo”, rekao je. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je kako je „u ljude ušao strah i nepovjerenje, ali naše zdravstvene vlasti su sve pažljivo pratile te smo odlučili da od toga ne treba odustati”. Misli državni vrh, ako vide nas, građani više neće sumnjati u djelotvornost cjepiva.

 

Andrej Plenković objasnio je kako nitko nije mogao predvidjeti da će AstraZeneca imati probleme u proizvodnom procesu i isporuci cjepiva. U trenutku kada je Hrvatska naručivala njihovo cjepivo krajem ljeta prošle godina ta je kompanija, kaže, bila prva po istraživanjima i prva s kojom je Europska komisija krenula u razgovore o narudžbi. Tako je i demantirao i nazvao „dezinformacijom i spinom” izjavu predsjednika Zorana Milanovića da je naručivanje cjepiva od AstraZenece „odrađeno jako loše i preko veze”.

 

U Hrvatskoj danas imamo 1673 nova slučaja zaraze te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 8407. Među njima je 1071 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 100 pacijenata. Preminulo je 10 osoba.

 

Premijer Andrej Plenković održao je uvodni govor na današnjoj sjednici Vlade. Spomenuo je povećanje broja zaraženih. „Kao što smo i govorili, imamo ubrzanje širenja zaraze. Pandemija ne jenjava ni kod nas. Ta situacija zahtijeva veliki stupanj opreza i da svatko od naših sugrađana pridonese onome što se radi na razini Vlade”, rekao je Plenković.

 

Stožer će sutra predstaviti nove mjere, posebice one koje se tiču održavanja nastave, rekao je Plenković. Što se tiče mjera od početka travnja, Capak je jučer izjavio kako pažljivo prate situaciju. „Malo je vjerojatno da će se mjere popuštati, nastojat ćemo zadržati razinu popuštanja koju imamo do sada, nadam se da će nam brojke pomoći u tome da ne idemo dalje”, zaključuje.