Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Knjiški Moljac > 36. Dani znanstvene fantastike – SFERAKON 2014.
Sferakon

36. Dani znanstvene fantastike – SFERAKON 2014.

36. Dani znanstvene fantastike, SFeraKon 2014., održat će se od 16. do 18. svibnja u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

 

Riječ je o znanstvenofantastičnoj konvenciji koja nastavlja tradiciju Sajmova znanstvene fantastike. Konvencija SFeraKon ime je dobila 1983. i otada se neprekidno održava, a bila je i domaćin dviju europskih konvencija znanstvene fanatastike (Eurocona): 1986. pod imenom Ballcon i 2012. pod imenom Kontakt.

 

Ove je godine SFeraKon posvećen paralelnim svjetovima i alternativnoj povijesti, a posjetitelji će moći poslušati zanimljiva predavanja (primjerice, Filmski alternativni svjetovi, Evolucija očima fizičara, Psihologija i psihopatologija u Ratovima zvijezda, Ruska distopija – između fikcije i stvarnosti, Ne, Hawking nije rekao da crne rupe ne postoje, Beskrajni svjetovi: igranje u kontinuumu mogućnosti, Vile u književnosti – od Shakespearea do Jo Walton), predstavljanja (primjerice, predstavljanje knjige Subliminalne poruke, SF romana 041, udruge Weksflick) i tribine (primjerice, Žanrovska književnost za mlade, O stanju u domaćoj fantastici i žanrovsko prigovaranje, Kuda idu divlje svinje iliti Kamo kreće autohtoni fantasy roman za mlade), provjeriti svoje znanje na kvizovima (primjerice, Bočkoteka, BILTENov filmskoglazbeni kviz, Warhamer 40k kviz), potaknuti vlastitu kreativnost na raznim radionicama (primjerice, Glava, rep i ništa više: kratka priča, Origami Time Machine, Chainmaille radionica) i zabaviti se uz ostali bogati sadržaj.

 

17. svibnja na svečanoj će se skupštini uručiti nagrade SFERICA za najbolje likovne i literarne radove osnovnoškolaca i srednjoškolaca te nagrade SFERA za najbolja ostvarenja iz područja SF-a, po prvi puta objavljena i/ili prikazana u Hrvatskoj na hrvatskome jeziku tijekom prethodne kalendarske godine, a dodijelit će se i nagrada za najbolju masku.

 

SFeraKon organizira Društvo za znanstvenu fantastiku SFera iz Zagreba, a detaljnije informacije o konvenciji potražite OVDJE.