Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kultura > 5. Izlog suvremenog zvuka
phill niblock

5. Izlog suvremenog zvuka

Peti međunarodni festival suvremene glazbe Izlog suvremenog zvuka održat će se od 3. – 6. svibnja 2017. u prostorima Studentskoga centra u Zagrebu (Teatar &TD, Galerija SC, MM centar, Francuski paviljon). Ulaz na sve programe festivala je besplatan.

 

Na ovogodišnjem izdanju Izloga pridružit će se stotinjak umjetnika iz 12 zemalja: Austrije, Belgije, Danske, Engleske, Francuske, Hrvatske, Nizozemske, Njemačke, Portugala, Slovenije, Srbije i Švicarske. Četiri dana Izloga rezervirana za peto proljetno druženje u Studentskom centru okupit će glazbenike, skladatelje, umjetnike zvuka, glazbene istraživače i improvizatore, DIY majstore i izumitelje instrumenata koji će se predstaviti kroz gotovo 30 programa s područja suvremenoga zvuka.

 

“Osim gotovih radova Izlog je platforma koja obuhvaća i radove u nastajanju, istraživačke procese te otvara prostor za stvaranje novih ideja, pokretanje novih inicijativa i suradnji. Upravo u tom nastojanju, ovogodišnji Izlog donosi opsežniji edukativni program – radionice za glazbenike, graditelje DIY instrumenata i oblikovatelje zvuka.”, najavila je Davorka Begović, umjetnička voditeljica festivala.

 

 

5. rođendan Izloga počinje bogatim uvodnim programom: artist talkom, koncertima, radionicom i projekcijom filma o Martinu Bartlettu. Razgovor s intermedijalnim umjetnikom Phillom Niblockom te skladateljem i glazbenikom Thomasom Ankersmitom moderirat će Petar Milat, a druženje je zakazano za utorak, 18. travnja, u 19:00 u kafiću Teatra &TD. Njihov zajednički koncert slijedi dan poslije, u srijedu, 19. travnja. Njujorški pionir minimalizma, kultni filmaš i glazbenik, svestrani umjetnik koji radi na području glazbe, filma, fotografije, videa i računalnih procesa, 83-godišnji Phill Niblock vraća se u Teatar &TD nakon 7 godina, ovoga puta s majstorom prostorne kompozicije i vrhunskim istraživačem akustičkih fenomena Thomasom Ankersmitom.

 

“Nitko ne postavlja standarde kao Thomas Ankersmit. Svojim analognim synthom zaposjest će prostor i uši slušatelja u tom prostoru. Fantomski zvukovi penetriraju lubanju na uznemirujuće načine, plešu čim se nađu unutra, i nestaju ili se transformiraju u nešto drugo i najmanjim pokretom glave. Sve drugo je te večeri bila blijeda usporedba s intenzitetom i fokusom njegove izvedbe”, rekao je René van Peer (Gonzo Circus).

 

22. travnja u Kinu SC od 23h s koncertom šahtofonskog benda koji čine članovi nekadašnje alternativne noise rock grupe SexA – Ivan Bilosnić Bic, Ratko Danilović i Nino Prišuta, šahtofonisti Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo, saksofonist Damir Prica Kafka i multimedijski umjetnik Ivan Marušić. Šahtofonski „songovi“ ili šahtofonije svakako imaju elemente industriala koji ponajviše proizlaze iz prirode instrumenta, ali kroz spoj s gitarom, basom, bubnjevima i saksofonom i elemente free jazza, avant i post-rocka te noisea. Bučno, moćno i sirovo iskustvo.

 

U utorak, 2. svibnja u MM centru od 19:30 Sonic Acts poziva na projekciju filma Elektro-Pitagora: Portret Martina Bartletta o skladatelju i ponosnom homoseksualcu koji je 1970-ih i 1980-ih godina prvi upotrijebio „mikro računalo“. Redatelj Luke Fowler ovim filmom odaje počast Bartlettovim glazbenim idejama i djelu.

 

Istu večer očekuje vas i koncert trojice fantastičnih improvizatora, kao najbolji uvod u ovogodišnji Izlog. Pierre Bastien (DIY instrumenti i truba), Franz Hautzinger (skladatelj i trubač) i Alen Sinkauz (skladatelj, basist) međudobno dijele način pristupa glazbi i određene poetičke karakteristike, kao i strast za improvizacijom. Na ovom koncertu prvi put dijele i stage. U suorganizaciji Galerije Močvara i Muzičkoga salona, vidimo se u Polukružnoj dvorani Teatra &TD od 21h.

 

Više informacija: www.izlogfestival.com

prijave i pitanja šaljite na muzicki.salon@gmail.com