Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Knjiški Moljac > 50 godina HR knjižnice za slijepe
Braillovo pismo

50 godina HR knjižnice za slijepe

Na uglu Šenoine i Draškovićeve, u blizini kazališta Vidra, nalazi se Hrvatska knjižnica za slijepe koja ove godine slavi 50 godina postojanja.

 

Na ulazu u zgradu, oni koji vide natpis, mogu saznati da se knjižnica nalazi na prvom katu. Oni koji ne vide, već znaju da na prvi kat mogu liftom ili stepenicama, kako im lakše. Penjemo se na prvi kat i ovdje počinje čarolija, vrata se otvaraju, uz zvučni bip i nekoliko koraka kasnije već smo na pultu. Tamo sve posjetitelje očekuju vedre knjižničarke, uvijek spremne pomoći. O opuštenoj atmosferi u knjižnici svjedoče i zadovoljni korisnici, koji su nam rekli kako ne bi mogli bez ove knjižnice i njenih knjiga.

 

U knjižnici se može pronaći svašta, od knjiga na brajici, pa sve do knjiga snimljenih u CD formatu. Knjižničarke imaju i poseban odjel na kojem knjige na CD-u šalju svojim korisnicima diljem Hrvatske. Knjige na brajici velike su i teške, pa ih korisnici danas rjeđe koriste, objašnjavaju knjižničarke.

 

U knjižnici s mnogo svjetla, postoji i studio. Tamo glumica Marica Vidušić, ugodno opuštenog glasa, snima politički magazin. Sa smješkom se prisjeća starih vremena snimanja s kasetofonom, no danas je sve drugačije. Danas je zbog napretka tehnologije sadržaj knjižnice postao dostupniji, no katkad otežava posao jer su snimatelji slijepi.

 

Glumica kaže, zanimljiv joj je ovaj posao, no čini joj se da je kvaliteta prevođenja pala, pa joj knjige nisu izazov kao što su nekad bile. A knjižničarke ističu kako unatoč mnogo manjem broju knjiga (njih samo 5 posto) od uobičajnih knjižnica, njihovi korisnici rado čitaju sve što im se nudi. Nađe se tu i pokoja anegdota, u ovoj se knjižnici svi šale na svoj račun.

 

Za sve dodatne informacije i obilježavanje pedesete godišnjice, pratite novosti na njihovoj službenoj stranici.

Nikolina Rendić