Naslovna > Kolumne > Ekologija > „72 sata bez kompromisa“
72 sata

„72 sata bez kompromisa“

Velikim volonterskim projektom “72 sata bez kompromisa” želja je preplaviti Hrvatsku dobrim djelima i pokazati solidarnost mladih naraštaja. Zato su potrebne brojne mladenačke ruke koje će tijekom tri dana – između 15. i 18. listopada – spremno sudjelovati u ekološkim, socijalnim, humanitarnim, kreativnim i zabavnim akcijama te pridonijeti razvoju zajednice i društva.

 

U tri dana volontiranja uključit će se 1500 mladih volontera koji će svoje vrijeme darovati na više od 130 akcija. Među zadatcima koji će biti povjereni volonterskim timovima su radionice za mlade, posjete različitim društvenim skupinama, pomaganje starijima i nemoćnima, čišćenje, uređivanje domova, uređivanje parkova i okoliša oko škola, vrtića, crkvi, prikupljanje sredstava za oboljele, ekološke akcije, kreativne radionice s djecom, medijske projekte i radionice te druge aktivnosti.

 

Mladi će se, među ostalima, uključiti u jesensko čišćenje Parka prirode “Medvednica”, imat će zabavnu radionicu u Društvu Afrikanaca u Hrvatskoj, surađuju s Hrvatskom zajednicom za Down sindrom, Udrugom Kamensko te više osnovnih škola i domova umirovljenika.

“72 sata bez kompromisa” međunarodni je volonterski projekt koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. Projekt je osmišljen i pokrenut u Njemačkoj među nekoliko kreativnih mladih koji su htjeli smisliti učinkoviti način na koji bi potaknuli svoje vršnjake na volontiranje i beskompromisno, bezuvjetno davanje drugima, nadasve onima na marginama društva, diskriminiranima, siromašnima, potrebitima.

 

Hrvatska je deseta zemlja u Europi koja je prepoznala vrijednost te akcije i svojim radom će se pridružiti od 15. do 18. listopada 2015. godine. Tako se, uz druge srednjoeuropske države, ujesen prošle godine Split uključio u projekt, a ovog listopada pridružuju se Zagreb i Dubrovnik.