Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Aladrović najavio reforme
Izvor: Hina
Izvor: Hina

Aladrović najavio reforme

Vlada je na sjednici prihvatila i uputila u Hrvatski sabor paket zakonskih prijedloga za reformu sustava socijalne skrbi, kojoj je cilj bolji i transparentniji sustav socijalne sigurnosti i kvalitetnije usluge za korisnike.

 

Piše: Anamarija Šebalj

 

Riječ je o sedam zakonskih riješenja, Zakonu o socijalnoj skrbi, izmjenama Zakona o udomiteljstvu i pet zakona koji reguliraju djelatnosti psihoterapije, socijalnog rada, edukacijsko-rehabilitacijske djelatnosti, psihološke djelatnosti i socijalno-pedagoške djelatnosti.

 

„Za paket zakona predviđeno je 1,2 milijarde kuna više sredstava u dvogodišnjem razdoblju, koje će se alocirati za sustav socijalne skrbi“, rekao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

 

Zakonom se također proširuje krug osoba kojima se može priznati pravo na status njegovatelja, te predlaže da se obiteljski domovi, za koje Vlada smatra da nisu ostvarili zadani cilj, preoblikuju u drugi oblik pružatelja usluge ili pružaju usluge kao udomitelji.

 

Predlaže se i osnivanje tri javne ustanove, Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Obiteljskog centra kao samostalne ustanove, Akademije socijalne skrbi kao javne ustanove u svrhu organiziranja i provođenja stručnog usavršavanja i Povjerenstva za odlučivanje o osnovanosti pritužbe podnositelja.

 

Što se tiče izmjena Zakona o udomiteljstvu, cilj izmjena tog zakona je kvalitetnija zaštita prava korisnika, posebno djece, te unaprjeđenje i širenje izvaninstitucijskih usluga.

 

Također, udomitelji koji obavljaju udomiteljstvo kao zanimanje imati će pravo na naknadu za rad i prava iz mirovinskog i obveznog zdravstvenoga osiguranja i za vrijeme korištenja prava na rodiljne i roditeljske potpore za vlastito dijete.

 

„Planirano je i povećanje iznosa naknada za rad udomitelja i opskrbnina“, istaknuo je Aladrović .