Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Autonomna Tvornica Rog: izjava
rog

Autonomna Tvornica Rog: izjava

U nastavku teksta u cijelosti prenosimo izjavu skupštine korisnika autonomne Tvornice Rog.

 

“Pitanje tvornice Rog je političko pitanje. Nakon ponedjeljnjeg jutra, u našem je interesu, kao i u interesu Gradske uprave Ljubljane, smiriti situaciju. Ipak, za razliku od Gradske uprave, mi smo u potpunoj kontroli nad situacijom. Tvornica Rog je danas de facto autonomno područje i mi Rogovci, također kontroliramo ulaz. Prije nego se u ponedjeljak zbila agresija od strane osiguranja, koje je poslala Gradska uprava, ulaz je bio pod kontrolom zaštitarske tvrtke Valina. Nakon brutalnosti koja se dogodila u ponedjeljak, Valina više nije dobrodošla u tvornicu Rog. Sami ćemo štititi ulaz.

 
Gradska uprava je ta koja je izazvala tenzije time što je poslala plaćeno osiguranje na nas. Gradonačelnik sam odabire nasilan način, mi samo reagiramo obrambeno. U ponedjeljak smo dokazali da smo pri tome uspješni. Vrlo je podlo što gradonačelnik Zoran Janković sada izbjegava preuzeti odgovornost za djela svoga vlastitog osiguranja. Nitko neće provoditi nasilje nad nama i nadamo se da to g.Janković zna. Svaki arbitrarni korak koji je poduzela Gradska uprava, ojačao nas je, kao što nas je i farsa koju su izveli u ponedjeljak prisilila na potpunu akciju. Pokret je živ i dobro organiziran; uključuje nove i organizirane strukture, a čine ga više od stotinu pojedinaca. Spremni smo na nove pokušaje intervencije u našu zajednicu te smo uvjereni da ćemo ih uspješno suzbiti.

 
Inzistiramo na dijalogu, kojega nije bilo, s obzirom da Gradska uprava ustraje na svojem ultimatumu, što je rušenje i nastavljanje s projektom, koji je za nas neprihvatljiv. Vidimo mogućnost dijaloga samo kada bude otvoren prostor za to, a to je kada Gradska uprava povuče planirani projekt. Ako inzistiraju na projektu, onda je sve već ugovoreno i prema takvom ugovoru, prestajemo postojati. Dijalog će započeti kada Gradska uprava obznani svoga partnera u dijalogu – skupštinu korisnika autonomne tvornice Rog. Ovo vijeće je jedini prihvatljivi partner u dijalogu, s obzirom da de facto kontrolira autonomnim područjem tvornice Rog te isto tako ima moć da normalizira napetu situaciju.

 
Naši zahtjevi su jasni. Gradska uprava treba povući plan rušenja i projekt novog centra Rog. Bez prihvaćanja ovoga zahtjeva, koji je nama od životne važnosti i od kojega nećemo odustati, sve je moguće. Želimo kooperativni odnos s Gradskom upravom. Tvornica Rog ima enormni potencijal, te je razvijanje toga potencijala u javnome interesu i najvažnije, u interesu grada. Neke od sadržaja, koje Gradska uprava želi provesti u novom centru Roga, mi već provodimo i u posljednjih nekoliko godina intenzivno smo uključivali nove korisnike i otvarali nove prostore. Predlažemo Gradskoj upravi da se radije usredotoči na uspostavljanje sadržaja u bivšim skvotovima, poput tvornice Cukrarne (šećerane), koja je već gotovo dva desetljeća prazna te i dalje ostaje prazna i u kritičnom stanju. Nastavit ćemo braniti principe naše prakse, a to je da činimo tvornicu Rog jedinstvenim mjestom neformalne društvene, kulturne i političke proizvodnje, koja kao takva omogućuje suradnju širokog kruga korisnika kao i eksperimenata na raskrižju djelatnosti koje na prvi pogled se mogu činiti međusobno stranim ili nekompatibilnim.

 
Zahtijevamo od Gradske uprave da se izjasne koliko su još kostiju voljni slomiti da bi zadovoljili gradonačelnikov ego. Koliko su daleko voljni ići da bi zadovoljili interes kapitala? Pozivamo na otvaranje zajedničkog mjesta za istinski dijalog namjesto bijega u nasilje. Nadamo se da će Gradska uprava prozreti to i izbjeći daljnju upotrebu sile. Možete nas pronaći u autonomnoj tvornici Rog. Voljni smo razgovarati sa bilo kime, ipak, ne mogu tražiti od nas da prihvatimo vlastito dokinuće.”

 
Skupština korisnika tvornice Rog