Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Avantura života u Tanzaniji
o_15396644_1024

Avantura života u Tanzaniji

Romano Malečić, Hvaranin je koji je nakon završetka opće gimnazije, umjesto na fakultet, odlučio otići u Afriku i pomoći onima kojima je to prijeko potrebno. Kako Romano navodi, dugo je u sebi osjećao  poziv te je nakon završetka jednog dijela svog obrazovanja znao da je upravo to idealna prilika za njega.

 

Piše: Lana Gardaš

 

Odlučio je otići u Tanzaniju, jednu od rijetkih zemalja u svijetu koja unatoč COVID-19 nema restrikcije pri ulasku u zemlju. U Tanzaniju je otišao bez volonterske organizacije jer je procedura za to poprilično dugotrajna. No, u međuvremenu saznao je za workaway gdje je pronašao svoje volontiranje na stranici i organizaciju Save and Teach the Innocent.

 

Tamo, u radu s ostalim volonterima kolegama uči i brine se o 65 djece u dobi od tri do šest godine i o njih 25 između 13 i 17 godina. Nije riječ o napuštenoj djeci, već o djeci koja dolaze iz obitelji s lošijim imovinskim statusom. Svaka pomoć im je naravno dobrodošla, pogotovo jer moraju svaki mjesec izdvojiti sedam dolara organizaciji u kojoj Romano volontira.

 

Pri razgovoru s Romanom za emisiju Studomat, rekao nam je da je riječ o putu tijekom druge godine pauziranja i da se to jednostavno dogodilo- samo od sebe! Među težim trenucima koje su ga zadesili navodi primjetnu ogromnu razliku u životnim uvjetima, točnije nedostupnost zdravim namirnicama. Nažalost, trovanja vodom i hranom tamo nisu nepoznanica.

 

„Ono što me gura naprijed je to što osjećam neku odgovornost i obvezu. Značajna je i svaka lijepa riječ i podrška, bilo to od ljudi koji me znaju, ali i od onih ne znaju“, objašnjava Romano.

 

No, naravno i vi možete pomoći! Možete doprinijeti uplatom na HR5223400093234047872. Tim donacijama Romano skuplja za potreban školski pribor, hranu i higijenske potrepštine.  Osim donacija pokrenuo je i uplate za dovršavanje nove škole jer je zgrada koju djeca trenutno koriste mala za 65 djece, ali i skupa zbog visoke mjesečne rente. To možete učiniti na stranici Help us finish the school for children of Arusha, Tanzania. Izgradnja nove školske zgrade počela je 2017., no obustavljena je zbog nedovoljno materijalnih sredstava.

 

Isto tako, ukoliko ste propustili epizodu Studomata koji nas je odveo u Tanzaniju i pobliže upoznao s ovom pričom, chekirajte epizodu na Mixcloudu: