Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Slider Homepage > Barišić ipak smijenjen
HINA
HINA

Barišić ipak smijenjen

Priča je dobila svoj epilog, čini se da ljubav Borasa i HDZ-a jenjava. Rezultati glasanja uvršteni u jučerašnju sjednicu dnevnog reda Senata pokazuju kako je dekan Fakulteta hrvatskih studija, Pave Barišić, smijenjen.

 

Piše: Antonija Vulić

 

Njegovu smjenu je predložio rektor Damir Boras te je dobio podršku većinom glasova. Za odluku glasalo 44 članova Senata, 16 ih je bilo protiv, a 10 suzdržanih.

 

Sjednica je bila dopisna, unatoč mišljenju Sveučilišnog savjeta, na čelu s Lukom Burilovićem,  kako se odluke o smjeni čelnika ustanova ne mogu donositi dopisnim putem, već na sjednicama uživo. Barišić je zbog toga, uoči sjednice, poslao pismo u kojemu upozorava kako su se na dnevnom redu sjednice Senata našle sporne odluke vezane uz Fakultet hrvatskih studija, u kojima je prisutna proceduralna neregularnost i elementi nezakonitosti i eklatantne protivnosti Statutu Sveučilišta u Zagrebu. Razlog kojeg Boras navodi za uručivanje otkaza je izgubljena potpora većine zaposlenika Fakulteta hrvatskih studija te prestanak suradnje sa prodekanima i predstojnika ustrojbenim jedinicama.

 

Do cijele situacije došlo je nakon što je Barišić uputio izvanredni otkaz ugovora o radu profesoru i prorektoru Anti Čoviću (71), zbog zakonskog prekoračenja dobne granice rada, što je utvrđeno i nadzorom Državnog inspektorata.