Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Slider Homepage > BDP porastao za 2,5%
graf

BDP porastao za 2,5%

Prema prvoj procjeni državnog zavoda za statistiku, bruto domaći proizvod u prvom tromjesečju ove godine realno je veći za 2,5% u odnosu na isto tromjesečje 2016.

 

”BDP u prvom tromjesečju ove godine porastao je za 2,5%, što je deseto tromjesečje da BDP raste”, rečeno je na konferenciji za novinare u DZS-u. Manji je to rast u odnosu na isto lanjsko razdoblje kada je porast BDP-a bio 3,4%.

 

Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje bilježi pozitivnu stopu promjene od 0,6%, a u odnosu na isto tromjesečje 2016. realno je veći za 3,4%. Prva procjena pokazuje da je tromjesečna bruto dodana vrijednost (BDV) u prvom tromjesečju 2017. realno veća za 2,2% u odnosu na isto tromjesečje 2016. prema originalnim podacima.

 

Najveći doprinos rastu tromjesečne BDV u prvom tromjesečju 2017. ostvaren je u djelatnosti Trgovine na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikala. Sedma smo zemlja u EU po stopama rasta, odnosno blago smo iznad prosjeka, prezentirano je u DZS-u.

 

Podsjetili su da su prošlog tjedna objavljeni konačni podaci obračuna za 2015. Tom je prilikom stopa rasta za 2015. revidirana na 2,2 posto, odnosno da su veći od prvih podataka. Podsjetimo, industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u travnju potpuno neočekivano pala za 0,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njezin prvi pad nakon više od dvije godine i što bi mogla biti posljedica krize u Agrokoru.