Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Radio Student > Bili smo na 8. HearMe seminaru
8. HearMe seminar

Bili smo na 8. HearMe seminaru

Već znate da su naše Marija Savić i Anja Stević pohodile 8.HearMe seminar koji se održao u Beogradu krajem svibnja. Malo skrenite oči s našeg video-streaminga i pročitajte rekapitulaciju seminara i zaključke donesene prije žurki! :)

 

8. Seminar studentskih radio produkcija „Hear me“ po prvi puta održan je van granica Hrvatske i to u Beogradu od 23- 25. svibnja. Na skupu je prisustvovalo 11 studentskih radio postaja, odnosno produkacija iz regije: Radio Šudent iz Ljubljane, Radio Marš iz Maribora, Radio Student iz Zagreba, eFM radio iz Sarajeva, radijska produkcija emisije „Brtva glave“ iz Osijeka, Etfos radio iz Osijeka, Radio Sova iz Rijeke, UNIDU radio iz Dubrovnika, Radio Student FM iz Skoplja, Filozofski fakultet Niš, emisija „Student nije zapalio žito“ iz Novog Sada i domaćin, studentska emisija „Slušaonica 6“ iz Beograda.

 

Prvi dan seminara započeo je predavanjima o Jeziku i stilu radija i Zakonskom reguliranju radio-difuzije u Srbiji koje su održali srpski profesori. Nakon kratke rasprave i pauze uslijedile su uvodne prezentacije i predstavljanja regionalnih studentskih radio postaja i radijskih emisija. Drugi dan seminara započeo je prezentacijama na određenu temu koje su priredili studenti iz regije. Govorilo se o radijskim manipulacijama, financiranju radia, značaju prakse, ulozi publike te borbi radija da se opstane na medisjkom prostoru. Kasnije su uslijedila predavanja na temu značaj zvuka, radijskog intervjua, pesrpektive lokalnog komercijalnog radija koje su održali domaći medijski poznavatelji Ana Martinoli, Rade Veljanovski, Mitko Jakovlevski i organizatorica Hear me-ja Aleksandra Ugrinić.

 

Na debatama u kojima su prisustvovali predstavnici regionalnih studentskih radio stanica zaključeno je da je trenutna situacija studentskih medija, konkretno radija, nezavidna. U Srbiji ne postoji studentska radio stanica, već samo jednosatna emisija u Beogradu (Slušaonica 6- Radio Studio B). Novinarstvo se, pritom izučava na tri sveučilišta, u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Radio stanice u Dubrovniku, Sarajevu i Ljubljani kao glavni problem ističu nepovoljnu financijsku situaciju. Novinari, u odnosu na obujam posla, dobivaju skromne honorare. Manjak edukacije i nedovoljno stručnog obrazovanja problemi su studenata na radio stanicama u Rijeci, Zagrebu, Skoplju i Sarajevu. Zagrebački studenti više nemaju priliku da praksu obavljaju u HRT- u, dok studenti iz Osijeka upravo zahvaljujući prostoru koji im pruža javni servis postoje u eteru.

 

Zaključak 8. Regionalnog seminara studentskih radio stanica „Hear me“ jest da ukoliko žele bolji položaj, studentske radio stanice moraju zajednički djelovati, stoga se predlaže zajednička regionalna emisija koje bi se emitirala na svim studentskim postajama.

 

Sljedeći, 9. Hear me seminar održat će se u 12. mjesecu, a domaćin će biti Radio Študent iz Ljubljane. Vidimo se!