Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Vijesti > Blaženka spašena!
Ministrica_Divjak

Blaženka spašena!

Blaženka Divjak ostaje ministrica obrazovanja, zastupnici nisu prihvatili zahtjev oporbe za opozivom. 

 

Piše: Ivana Matkov

Foto: Vlada.hr

 

Za opoziv je glasalo 55 zastupnika, njih 77 je glasalo protiv, a nezavisni zastupnik Željko Lacković ostao je suzdržan. Za opoziv je, greškom glasao HDZ-ovac Ivan Kirin. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je prenio kako unatoč tome, neće ponavljati glasovanje.

 

Uoči samog glasanja, predsjednik SDP-a Davor Bernardić zatražio je stanku tvrdeći da „obrazovna reforma“ ne postoji. Šef SDP-a smatra kako je razlog demotivacije učitelja i ogorčenosti roditelja bilo odustajanje od djece i njihove budućnosti. Podsjetio je kako su negativni komentari o ministrici stizali iz redova HDZ-a, ali i stranke Milana Bandića.

 

Osim Bernardića, stanku su zatražili i Most, predsjednik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović, te šef HSS-a Krešo Beljak. Ogorčen donesenom odlukom, Beljak je izjavio da je HNS „progutan“ i „iskorišten“ te sad „nestaje s političke scene“. HNS-u je poručio da su napravili veliku pogrešku kad su ušli u koaliciju s HDZ-om te da danas imaju mogućnost da sami iziđu iz koalicije.

 

Hrvoje Zekanović je glasovanje o povjerenju ministrice protumačio kao idealnu priliku za premijera Andreja Plenkovića. Zekanović smatra da je premijer Plenković, sa SDSS-om i zastupnicima iz stranke Milana Bandića, dogovorio da glasuju protiv ministrice pa će na prijevremenim izborima za Sabor moći skrojiti liste kako mu odgovaraju.

 

Premijer Plenković je SDP-ovcima poručio kako mu je “drago da je SDP pokrenuo inicijativu protiv članice Vlade u kvoti HNS-a, jer će zbližiti HNS s HDZ-om”. Naglasio je kako je u mandatu njegove Vlade proračun Ministarstva znanosti povećan za 35 posto te je uvedeno 40 novih kurikuluma.