Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Knjiški Moljac > Bloomsday u Puli
bloomsday

Bloomsday u Puli

Od 16. do 18. lipnja Pula će, zajedno s mnoštvom gradova diljem svijeta, slaviti Bloomsday. Radi se o slavlju povodom i u sjećanje na Jamesa Joyca, velikog irskog pisca. Šesnaestog dana lipnja događa se i radnja njegova najpoznatijeg romana Uliks, a sam Joyce taj je datum odabrao jer je to bio prvi izlazak s njegovom budućom ženom, Norom  Barnacle.

 

U romanu Uliks, Joyce opisuje svakodnevnicu Leopolda Blooma (po kojem je ovaj dan i dobio ime), njegove supruge i Stephena Dedalusa. Prvi spomen Bloomsday-a nalazimo još 1924. godine u Joyceovom pismu gospođici Weaver, a na pedesetu godišnjicu događaja iz romana, izvjesni John Ryan, Brian O’Nolan i drugi održali su performans duž rute u Dublinu na kojoj se odvija i radnja romana Uliks.

 

U Puli se ovaj dan slavi od 2011. godine. Zašto baš Pula? Joyce je tamo živio sa svojom budućom 1904. godine i radio kao učitelj. Pulu je smatrao provincijom i ubrzo se vratio u Irsku. Ove će se godine održati izložba o Joyceovoj filmskoj strani pod nazivom ‘Joyce fura svoj film’, a održat će se i vrtička predstava po romanu Mačak i vrag. U Gradskoj knjižnici bit će izloženi radovi srednjoškolaca koji tematiziraju Joyceov kratki život u Puli. Održano će biti i čitanje Joycea na otvorenom, a propisno će se honorirati i Joyceova ljubav prema kozjem siru.