Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Glazba > Bob Dylan dobio Nobela
dylan

Bob Dylan dobio Nobela

ŠOK! U vrijeme kad se šakom i kapom dijele Nobelobe nagrade, pozitivno iznenadi moment kao ovaj – Bob Dylan je dobio Nobelovu nagradu za književnost!!!

 

 

Švedska Akademija dodijelila je ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost slavnom rock kantautoru Bobu Dylanu za stvaranje novog poetskog izraza u okviru velike tradicije američkog pjesništva.

 

 

Nobelova nagrada za književnost dodjeljuje se jednom godišnje autoru koji je napisao “najizvrsnije djelo s idealističkim stremljenjima”. Riječ djelo ne označava nužno jedno djelo, može značiti i životni opus autora. Pritom nije bitno iz kojeg dijela svijeta autor dolazi i na kojem jeziku piše. Prošle godine nagradu je dobila bjeloruska književnica Svetlana Aleksievič “zbog njezinog polifonog pisanja, koje je spomenik patnji hrabrosti u našem vremenu”.

 

Imena nominiranih književnika drže se u tajnosti 50 godina od godine nominiranja, zbog čega su sada samo poznati autori koji su bili nominirani za Nobela od 1901. do 1963. godine.,No, uvijek se nagađa o mogućim imenima, a ove godine su na kladionicama najbolje stajali Haruki Murakami, sirijski pjesnik Adonis, jedan od vječnih potencijalnih nobelovaca Philip Roth, kenijski autor Ngugi Wa Thiong’o, Joyce Carol Oates, za koju već gotovo tri desetljeća kruži glas da je čeka Nobel, te Ismail Kadare.

 

dylan

 

Pravim imenom Robert Allen Zimmerman, rođen je u Duluthu u Minnesoti, 24. svibnja 1941., a svijet je zadužio svojom glazbom.  Često je kroz pjesmu izražavao bunt protiv politike i društvenih dogmi njegova vremena, govorio o problemima religije i vjere općenito, te pjevao o ljubavi.

 

Prvi je inzistirao na kvaliteti tekstova pjesama, a njegovo je pjevanje odškrinulo vrata drugim pjevačima s manje atraktivnim glasom (na primjer Lou Reed iz The Velvet Underground). Jedan je od prvih koji je svirao folk rock (na što ga je potakla obrada njegove pjesme Mr Tambourine Man grupe Byrds) te country rock i americanu (na albumima The Basement Tapes iz 1967./1975., John Wesley Harding iz 1968. i Nashville Skyline iz 1969.). Vlasnik je prvog dvostrukog albuma u povijesti (Blonde on Blonde iz 1966.) a njegove su tada još neobjavljene snimke s grupom The Band razlog nastanka bootleg albuma The Great White Wonder (1969.), prvog bootlega u povijesti rock glazbe.

 

Svira gitaru, usnu harmoniku i glasovir. U četrdeset i pet godina umjetničkog rada objavio je 44 albuma među kojima su najzapaženiji The Freewheelin’ Bob Dylan, Blonde on Blonde, Blood on the Tracks, Desire te noviji Love and Theft i Modern Times.

 

Koncerte u Hrvatskoj održao je 13. lipnja 2008. na Radar festu u Varaždinu i 7. lipnja 2010. u Zagrebu.