Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Slider Homepage > Bogat izbor vođa u HDZ-u
hdz

Bogat izbor vođa u HDZ-u

HDZ će danas u 13 sati održati sjednicu Predsjedništva, dok će se u 15 sati sastati Nacionalno vijeće te stranke u središnjici na Trgu žrtava fašizma.

 

Članovi Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a trebali bi odlučiti o načinu i datumu izbora predsjednika stranke nakon što je ostavku podnio Tomislav Karamarko jer nije uspio, kao što je obećao stranci, formirati saborsku većinu nakon rušenja Vlade. Novog predsjednika HDZ može birati glasovanjem po modelu “jedan član – jedan glas” ili na Općem saboru HDZ-a.

 

Iako još službeno nije počeo kandidacijski postupak, kandidaturu za predsjednika zasad je najavio zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković, a mediji nagađaju da bi se za novog šefa HDZ-a mogli kandidirati i Darko Milinović, Oleg Butković, Miro Kovač, Ivana Maletić, Tomislav Tolušić, Damir Jelić, Domagoj Ivan Milošević te Milijan Brkić koji kao zamjenik predsjednika stranku vodi do izbora novog predsjednika.

 

 

HDZ-u gori pod nogama, treba krenuti u hitno rješavanje nagomilanih problema od kojih je svakako činjenica da trenutno stranka nema predsjednika. Prije tek dva mjeseca situacija je izgledala sasvim drugačije – Tomislav Karamarko bio je jedini kandidat za šefa HDZ-a, a na unutarstranačkim izborima za njega je glasalo gotovo 100.000 članova stranke. Najmoćniji HDZ-ovci kroz najgoru krizu vlasti u hrvatskoj povijesti čvrsto su stajali iza Tomislava Karamarka, no samo dva mjeseca kasnije, Karamarko je bivši, a kandidata za tron nikad nije bilo više.

 

Najizgledniji kandidat za njegovog nasljednika je europarlamentarac Andrej Plenković, koji se nije imao hrabrosti kandidirati na nedavnim unutarstranačkim izborima. Za njega smatraju kako bi bio dobar izbor, koji bi HDZ maknuno iz položaja ekstremno desne stranke u centar. Spominje se i Milijan Brkić, koji je preuzeo kormilo stranke dok ne odaberu novog predsjednika, ali i Miro Kovač te Tomislav Tolušić (aktualni ministar vanjskih poslova te ministar regionalnog razvoja i fondova EU.)

 

Izvor: HINA/Index/RS