Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Boras opet napada FFZG
Izvor HINA
Izvor HINA

Boras opet napada FFZG

Bivši dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu i trenutačni rektor Sveučilišta opet ruši integritet ustanove FFZG-a postavljajući za vršitelja dužnosti dekana dr.sc. Miljenka Šimpragu.

 

Moglo bi se reći da su problemi između FFZG-a i Sveučilišta u Zagrebu dublji i duži od ove trenutne krize. Nakon što je demokratski izabrana kandidatura dr.sc. Nevena Jovanovića naprasno odbijena bez mogućnosti žalbe, u međuvremenu dojučerašnja dekanica Vesna Vlahović Štetić smjenjena je s dužnosti nakon pravomoćne presude za mobing nad bivšim profesorom FFZG-a i sadašnjim prorektorom Antom Čovićem. Vezano za to, Vlahović Štetić kratko je izjavila za Telegram kako joj nije jasno kako jedna dekanica može mobingirati jednog prorektora koji je ujedno i najjači čovjek na sveučilištu. Više od toga nije rekla možda iz razloga jer je objava jednog članka na portalu Srednja.hr bio i povod tužbe prorektora Čovića.

 

Izvor HINA

Izvor HINA

 

Čović i Boras njeguju dobroprijateljske odnose već dugi niz godina. Boras mu je kao dekan FFZG-a produžio ugovor na još 5 godina profesorskog rada unatoč navršenih 65 godina te ga skupa sa sobom poveo na sveučilište u obliku prorektora. Ova presuda Županijskog suda u Zagrebu bio je prijekopotreban vjetar u leđa ovom tandemu kako bi uveli reforme FFZG-a koje su započeli još pokušajem spajanja s Katoličko Bogoslovnim Fakultetom. Inače, jedan od sumanutih pothvata našeg rektora bio je i pokušaj davanja počasnog doktorata Milanu Bandiću.

 

Kandidatura Nevena Jovanovića za dekana FFZG-a glatko je odbijena uz ljutiti komentar Borasa kako je program na uvid prvo trebao dobiti on sam, a ne cijeli senat. Tako se elektroničkim putem glasalo i bez mogućnosti žalbe odbilo inače odobren od strane fakultetskog vijeća FFZG-a program profesora Jovanovića.

 

Izvor HINA

Izvor HINA

 

U svom priopćenju Boras je izrazio nezadovoljstvo na odabrane stavke iz predloženog programa od koji je jedna od zamjerki uključivanje nevladinih organizacija i udruga u rad i nastavu fakulteta. Primjera radi – jedan takav projekt uspješno je proveo Fakultet političkih znanosti u Zagrebu u suradnji s nestranačkom udrugom GONG (Građani organizirano nadgledaju glasanje), a radi se o civilnoj udruzi koja se kroz projekt EU spojila sa fakultetom i omogućila mnoge praktične aktivnosti studentima novinarstva i politologije. Jedna od tih aktivnosti bila je i financiranje održavanje kolegija istraživačkog novinarsta.

 

Ekipa emisije Strah od slobode došli su putem javnih informacija do krajnje sumnjivih aktivnosti našeg rektora Borasa te način na koji troši javni novac namijenjen za znanost i visoko obrazovanje.

 

 

A kada ne prijeti tužbama studentima, onda financira hrvatski sportski film.

 

 

Zbog ovoga, ali i veliki broj drugih razloga, studenti i profesori FFZG-a okupili su se u utorak 14.7. kako bi prosvjedovali protiv ovakvog vodstva Sveučilišta, a njima su se pridružili i Tomislav Tomašević i Katarina Peović iz platforme Možemo.