Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Vijesti > Brexit je postignut
brexit

Brexit je postignut

Velika Brirtanija i Europska unija napokon su postignuli dogovor o Brexitu.

 

Piše: Elene Topolovčan

Foto: Pixabay

 

Na svom Twitter profilu predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je Europskom vijeću preporučio da podrži dogovor. Vijeće se sastaje danas u Bruxellesu.

 

„Gdje postoji volja, postoji dogovor – imamo ga. To je pošten i uravnotežen sporazum za EU i Ujedinjenu Kraljevinu i to je dokaz naše odlučnosti da pronađemo rješenja“ objavio je Juncker.  Postizanje sporazuma potvrdio je i britanski premijer Boris Johnson. Rekao je kako su postignuli sjajan novi sporazum. Također pozvao je britanske zastupnike da ga odobre na sjednici parlamenta koja će se održati tijekom vikenda: „Sada bi parlament trebao dovršiti Brexit u subotu kako bismo se mogli početi baviti drugim prioritetima poput troškova života, zdravstvenog sustava, nasilnih zločina i zaštite okoliša.“

 

Demokratska unionistička stranka  Sjeverne Irske objavila je ranije kako ne može prihvatiti sporazum o Brexitu koji predlažu Johnson i Europska unija. Nakon objave konačnog dogovora, ustvrdila je kako se i dalje protivi.

 

Najveći problem u dogovoru Europske Unije i Britanije bila je granica sa Sjevernom Irskom, zbog koje bi nastali veliki carinski problemi.  Naime, mnoge poslovne zone su usko povezane na tom graničnom području i stanovnici su strahovali da bi zatvaranje granice moglo lako otvoriti stara pitanja sukoba.

 

Johnson nema većinu u parlamentu koji broji 650 zastupnika. Za ratifikaciju sporazuma potrebno mi je 320 ruku.
Brexit će biti jedna od ključih tema samita koji se u Bruxellesu održava danas i sutra.