Naslovna > Kolumne > BREXIT: uvjeti EU i Britanije
brexit

BREXIT: uvjeti EU i Britanije

Aktivacijom 50. članka Lisabonskog ugovora službeno su započeli pregovori o razdruživanju Velike Britanije iz Europske unije. Najava predsjednika Europske komisije Jean Claude -Junckera kojom je poručio da će račun izlaska Velike Britanije biti „malo vulgarno rečeno, papren“, lako je moguća, ali je isto tako vjerojatno da će i Europska unija nešto izgubiti.

 

U to je osobito uvjeren najglasniji zagovornik Brexita Nigel Farage. „Ponašate se kao mafija. Mi nismo vaši taoci, mi smo slobodni“, rekao je Farage zastupnicima Europskog parlamenta tijekom rasprave o uvjetima Europske unije za nastavak daljnjih pregovora. Farage je čak zaprijetio prisutnima da će Europska unija izvući deblji kraj ako ne budu htjeli postići kompromis. Inače Auf Wiedersehen Volkswagenima i Mercedesima, au revoir Chardonnayu, Cabernet Sauvignonu.

 

Prema Guyu Verhofstadtu, predsjedniku Kluba zastupnika Saveza liberala i demokrata za Europu, ovakav razvoj situacije mogao se očekivati. Istaknuo je kako odnos Europske unije i Velike Britanije nikada nije bio jednostavan, već je više ličio braku iz interesa.

 

Ipak, s 516 zastupnika za, 133 protiv i 50 suzdržanih usvojena je rezolucija pod čijim će se smjernicama voditi Europska unija sljedeće dvije godine. U nastavku pregovora koncentrirat će se na zaštitu prava britanskih građana koji žive u Europskoj uniji i Europljana u Ujedinjenom kraljevstvu. Europski parlament navodi kako neće biti moguć pristup slobodnom tržištu bez slobodnog kretanja dobara, kapitala, ljudi i usluga, kao ni pojedinačni bilateralni pregovori s državama članicama Europske unije. U prioritetima posebno navode kako se ne smiju povezivati pitanja obrane i sigurnosti s budućim ekonomskim odnosima, a očekuju i nastavak mirovnog procesa sa Sjevernom Irskom.

 

Velikoj Britaniji ne pomaže ni zahtjev škotske premijerke Nicole Sturgeon za novim referendumom o neovisnosti, dok su Španjolci zahvaljujući Brexitu dobili priliku vratiti Gibraltar. S obzirom da se 96 posto stanovnika Gibraltara izjasnilo za ostanak u Europskoj uniji, Bruxelles je Madridu ponudio pravo veta na buduće odnose s Gibraltarom tijekom diplomatskih pregovora s Londonom. 1:0 za Europsku uniju u duhu prijateljstva i partnerstva kojemu se čelnici europskih institucija toliko nadaju nakon okončanja pregovora.

 

Piše: Doris Kujek