Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Slider Homepage > Budućnost Vlade RH
vlada

Budućnost Vlade RH

Nakon jučerašnje ostavke prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, a potencijalnog današnjeg odlaska premijera Tihomira Oreškovića, postavlja se pitanje kako će se rasplesti kriza nakon što premijeru bude izglasano nepovjerenje.

 

Stručnjakinja za Ustav i predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci Sanja Barić na Facebooku je jednostavno objasnila što nas čeka u danima i mjesecima koji slijede.

 

Objavu prenosimo u cijelosti:

 

Čujem da još postoje nejasnoće. Da ponovimo (premda već i vrapci na grani – oni koje zanima – to znaju):

 

1) ako “padne” Vlada (bude izglasano nepovjerenje premijeru Oreškoviću ili ako sam da ostavku), Ustav daje 30 dana za pokušaj stvaranja nove Vlade (kolokvijalno “preslagivanje”).

 

2) radi se o 30 dana UKUPNO, a ne nekih 30 za mandatara pa 30 za glasanje itd. Ova procedura nije ekvivalentna proceduri neposredno iza parlamentarnih izbora. Samo 30 dana za pronalaženje novog mandatara, sastavljanje Vlade i izglasavanje povjerenja. Najviše 30 dana za sve to.

 

3) predsjednica je ta koja daje mandat za tog eventualnog novog mandatara i to samo ako ima dokaz da netko uživa povjerenje većine, tj. 76. Tu su relevantni potpisi isto kao i nakon parlamentarnih izbora.

 

4) ako nema 76 potpisa ili ima, ali se ne izglasa Vlada u tih 30 dana, PRH dobiva obavijest od predsjednika Hrvatskog sabora da nisu uspjeli, pa raspušta HS i raspisuje izbore (najranije za 30 dana, najkasnije za 60 dana).

 

5) mogu se i sami raspustiti prije proteka roka od 30 dana, ako za to postoji potpora 76. Ako se sami raspuste, opet PRH raspisuje nove izbore (najranije za 30 dana, najkasnije za 60 dana).

 

6) ako ne uspije “preslagivanje” (“padne” Vlada, a nema nove Vlade), pa se mora ići na nove izbore, u periodu od “pada” Vlade do izglasavanja povjerenja novoj Vladi nakon izbora, poslove obavlja Oreškovićeva Vlada sukladno Zakonu o postupku primopredaje vlasti (tzv. tehnička vlada).