Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Cjepivo stiže u subotu
cjepivo

Cjepivo stiže u subotu

Europska unija intenzivno radi na prikupljanju što većeg broja cjepiva protiv koronavirusa. Tako je isporuka BioNTech i Pfizer cjepiva već dogovorena, a do kraja ove godine trebalo bi biti isporučeno 12,5 milijuna doza cjepiva. 

 

Piše: Anđela Vuko

 

Nakon što je u ponedjeljka Europska komisija za lijekove (EMA) preporučila Europskoj komisiji da odobri BioNTech i Pfizer cjepivo Komisija je to i učinila.  Za sad je osigurano cjepivo za 6.25 milijuna ljudi (dvije doze u razmaku od tri tjedna). Plan je pošiljku primiti u  roku od pet dana i odmah krenuti s cijepljenjem, u isto vrijeme u svim državama članicama Europske unije.

 

Kako svima, tako i Hrvatskoj, pa bi i naša zemlja već u subotu trebala dobiti prve doze cjepiva, njih 9750, a  cijepljenje bi započelo već u nedjelju. Tim povodom Krunoslav Capak je rekao kako su prioritetne skupine zdravstveni djelatnici koji rade direktno s pacijentima zaraženim koronavisrusom, korisnici domova za starije i radnici.

 

U planu je i usvajanje Plana cijepljenja građana te provedba informativno- edukativne kampanje „Zajedno kroz krizu“ čiji je zadatak pružiti građanima što više informacija o cjepivu, njegovim svojstvima, učincima i mogućim nuspojavama. Cilj je, kaže premijer Plenković, tijekom idućih 6 mjeseci, kako se nova cjepiva budu odobravala, cijepiti što veći broj stanovnika kako bi „na taj način napravili jedan pravi imunološki štit naših građana protiv ove opake bolesti“.

 

A nabava cjepiva za Hrvatsku ne bi trebala biti problem s obzirom na to da smo dio zajedničkog programa Europske unije čime nam je osigurano da imamo jednake uvjete kao i sve druge članice Unije. Za sada smo rezervirali ili ugovorili ukupno 5.6 milijuna doza cjepiva različitih proizvođača što bi nam trebali biti dovoljno za cijepljenje 2.8 milijuna punoljetnih osoba. Nije planirano cijepljenje maloljetnika, a cjepivo bi za sve građane trebalo biti besplatno.