Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Knjiški Moljac > Costa Book Awards
Costa Book Award

Costa Book Awards

Proglašeni su pobjednici pet kategorija najprestižnije britanske nagrade. Dobitnik ukupne nagrade za najbolji roman bit će proglašen 27. siječnja na posebnoj svečanosti u Londonu, a tada će biti obznanjen i najbolji u kategoriji za kratku priču.

 

Ukupni pobjednik dobit će iznos od 30 tisuća funti, dok su pobjednici kategorija osvojili po pet tisuća funti.

 

Pobjedu u kategoriji najboljeg romana odnijela je Ali Smith s knjigom How to Be Both koja govori o prilagodljivosti i svestranosti umjetnosti. Ove je godine Ali Smith konkurirala i za nagradu Man Booker Prize. Za najbolji debitantski roman proglašen je Elizabeth is Missing mlade autorice Emme Healey. Riječ je o kombinaciji trilera i misterije u kojem nas kroz priču vodi Maud koja je, zaboravljivosti unatoč, sigurna da je njena prijateljica Elizabeth nestala.

 

U kategoriji za najbolju biografiju pobjedu je odnijela Helen Macdonald s romanom H is for Hawk, dok je u kategoriji poezije nagradu osvojio Jonathan Edwards čija zbirka My Family and Other Superheroes tematizira čudnovatu skupinu superjunaka. Najbolja dječja knjiga je Five Children on the Western Front Kate Saunders.

 

 

Ovogodišnji Costa Book Awards bilježi rekordan broj prijava, od čega je najviše prijavljenih bilo u kategoriji za najboljeg debitanta. Nagrada se dodjeljuje od 1971. godine i to samo britanskim i irskim autorima.

Lucija Lakoš