Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kolumne > Crowdfunding: Močvara i priča o URK-u
mocvara

Crowdfunding: Močvara i priča o URK-u

Pokrenuta crowdfunding kampanja za knjigu o Močvari – u prva 24 sata prikupljeno više od 30 % potrebnih sredstava!

 

Pokrenuta je prva Močvarina crowdfunding kampanja za izdavanje knjige “Močvara i priča o URK-u”. Kampanja je objavljena na platformi Indiegogo na linku http://bit.ly/mochvara, a u samo prva 24 sata prikupljeno je već 2.136 $, odnosno 31 % od potrebnih 7.000 $.

 

Više o samoj ideji rekao nam je Kornel Šeper, jedan od osnivača Močvare: ‘Već duže vrijeme radimo na knjizi o URK-u i Močvari koja je po putu narasla na preko 400 stranica. Troškovi izdavanja takve knjige, a pogotovo tiska, prilično su veliki, a kako nam je nedostajalo novaca za kompletnu realizaciju odlučili smo pokušati nešto za nas novo – da uključimo našu publiku u financiranje izdavanja. Pokazalo se da je to bio odličan potez, jer smo u samo dva dana skupili preko 41 % potrebnih sredstava.’

 

‘Kampanja traje do 8. lipnja, a podržavatelji imaju priliku sudjelovati, ali i dobiti čitav iz zanimljivih nagrada, kao što je naravno sama knjiga, ali i plakat Igora Hofbauera, knjiga „5 godina Močvare“ iz 2004. godine, godišnji upad u Močvaru, bookmark s motivom omota knjige… „Močvara i priča o URK-u“ je knjiga koja će uz puno plakata, fotografija, stripova, crteža i raznih priča pokušati dočarati što smo sve i kako radili od osnutka Udruženja za razvoj kulture „URK“ 1995. godine. Ideja je da predstavimo specifičnost organizacije koja je u protekle 22 godine ostavila doista jak trag u kulturnom životu grada, dajući istovremeno pogled na širu scenu u kojoj ona djeluje. ‘, rekao nam je Šeper.

 

Iz perspektive djelatnika nezavisne scene, Šeper po pitanju kulture kaže kako je sve više tapšanja po ramenu za sjajna postignuća i sve veća borba za opstanak.

 

‘Involviranost mladih osoba u nezavisnoj sceni je tema kojom se u zadnje vrijeme prilično bavimo. Način na koji su 90-ih nastali Močvara i Attack, dakle spontano i uz lavinu energije jako mladih ljudi koji su strašno radoznali i presretni da imaju priliku biti dijelom toga, danas mi se čini teško zamislivim. Sada, kada ima mogućnosti, ispada da je mlade teže zainteresirati za nešto dublje. Baš zato je važno nastaviti raditi kvalitetne raznolike programe i pronalaziti načine kako mlade u njih uključiti kao subjekte. Mi smo djelomično to napravili sjajnom suradnjom s dvije srednje škole, Školom primijenjene umjetnosti i dizajna i Klasičnom gimnazijom. Nadam se da će naša knjiga otvoriti također neka vrata novim generacijama, jer svakom svojom stranicom grebe ispod površine prosječne percepcije nekog mjesta za izlaske vikendom.’, dodao je Šeper.

 

Kampanjom, koja traje do 8. lipnja, Močvarci će pokušati prikupiti sredstva potrebna za skupi tisak knjige, a podržavatelji (ili jezikom Indiegogo-a “backeri”) imaju priliku to omogućiti, ali i dobiti čitav iz zanimljivih nagrada (“perkova”), kao što su naravno sama knjiga, ali i plakat Igora Hofbauera, knjiga “5 godina Močvare” iz 2004. godine, godišnji upad u Močvaru, bookmark s motivom omota knjige…

 

 

“Močvara i priča o URK-u” je knjiga koja će na preko 400 stranica uz puno plakata, fotografija, stripova, crteža i raznih priča pokušati dočarati što smo sve i kako radili od osnutka Udruženja za razvoj kulture “URK” 1995. godine. Ideja je predstaviti specifičnost organizacije koja je u protekle 22 godine ostavila doista jak trag u kulturnom životu grada, dajući istovremeno pogled na širu scenu u kojoj ona djeluje. Iako u površnoj percepciji funkcioniramo kao glazbeni klub, Močvara i URK su puno više od toga, a ova knjiga će pokušati predstaviti taj raznolik i ponekad pomalo skriven svijet.

 

Na preko 400 stranica velikog formata uz sjajan omot Igora Hofbauera raspoređeno je oko 70 manjih i većih poglavlja, nastalih u suradnji s više od stotinu autora. Predstavili su zanimljive bendove (Jonathan Richman, The Residents, Einstürzende Neubauten, Figli Di Madre Ignota, Let 3), prostore iz daleke prošlosti koji su imali bitan utjecaj (Galerija ESCE, Kuglana), URK-ove projekte (Galerija Močvara, Human Rights Film Festival, KUM – kazalište u Močvari, Močvarni laboratorij, Začarana Močvara, Primijenjena u Močvari, Otokultivator na Visu, festivali Ponikve,…), pojedine glazbene scene (metal, elektronika, hardcore i punk), ili neke zanimljive priče (o nastanku i nestanku Močvarinih programskih knjižica, o URK-ovom klubu u Rupi, o prvoj Močvari u Runjaninovoj ulici,…).

 

Važan dio knjige čine dijelovi s radovima njihovih dizajnera, pa tako su tu već klasični plakati (Igor Hofbauer, Ivan Eror, Darko Kujundžić, Tomislav Vranić…), ali i neki novije (Željka Tkalčec, Krunoslav Nemčić Rakun, Lovro Škiljić, Benjamin Beljan Žac..). I na kraju, tu su i cjeline o važnim ljudima koji nisu više s nama (Ivica Baričević Bara, Marko Čaklović, Dragan Pajić Pajo i Željko Zorica Šiš).

 

Prilog knjizi je vinilna single ploča “Mekani hitovi za mekani grad” s neobjavljenim pjesmama Milana Manojlovića Mancea.

 

“Močvara i priča o URK-u” je obavezna lektira za svakoga tko drži do svog alternativnog, umjetničkog, subkulturnog ili jednostavno uličnog kredibiliteta. Podržite nas u crowdfunding kampanji za izdavanje knjige i budite i vi dio povijesti!