Naslovna > Glazba > Deewee slatka tajna Soulwaxa
deewee

Deewee slatka tajna Soulwaxa

PR invazija povodom objave novog singla, kako nam kažu prvog u 11 godina, i razotkrivanja nove live postave Soulwaxa dala je za povod da provjerimo što je to ostalo nekako ispod medijskih copy past objava, odnosno da se pozabavimo tajnovitim projektom braće Davida i Stephena Dewaeleea koji sramežljivo čuvaju za sebe. Projekt koji vam nudi glazbu od koje ne ostajete ravnodušni, a DJ-ima predstavlja savršeno oružje za plesne podije.

 

Image result for soulwax

 

Soulwax ne mogu i nisu bili u postu svih godina od objave albuma Nite Versions iz 2005.godine. Ljudi koji su zapleli čvor projekta teško mogu biti u postu i let ispod radara ne znači da nisu bili aktivni i produktivni u svih ovih 11 godina, upravio suproton. Udaljeni od mainstream svijeta u koji su ušli zahvaljujući dokumentarcu Part Of Weekend Never Dies, zadobili su kreativnu slobodu iz koje bi svi mogli naći nešto za sebe, a oni koji su u glazbenoj industriji mogli nešto naučiti i promišljati u kategorijama Soulwaxa. Iako se novi album nije pojavio sve do 2016. godine kada su napravili soundtrack koji prati film Belgetica, dvojac je radio sve što im je palo na pamet, od internet radio aplikacije koja 24 sata emitira mixove popraćene vizualima covera koji su u mixu, benda sa strane s Ritonom, produkcije prijatelja i kolega, remixova, turneja do sofisticiranog soundsystema s Jamesom Murphyjem.

 

No, izlazak novog singla Transient Program for Drums and Machinery razotkrio je medijima cybera nešto drugo, ono što su braća ostavila za sebe kao njihovu tajnu iz ormara, etiketu Deewee.
Etiketa je legalizirana u rujnu 2015. godine, ime je isto kao i njihov studio, a s pravom se pitate što tu kuću razlikuje od ostalih? Izostanak PR hypanja, zvučnih imena koje objavljuje, svemirski studio u Genthu u kojem se svako objavljeno izdanje ili snima ili producira, velo tajne o izdanjima, samo su neki od momenata koji Deewee razlikuju od ostalih etiketa.

 

Naravno, razlikuje je pomno sortiran kružok glazbenika okupljenih oko nje, jedinstvena estetika dizajna kao i jedinstven zvuk do sada objavljenih ukupno 13 izdanja. Dizajn covera potpisuje Ill Studio i nema odstupanja od minimalnog senzibiliteta, što je uostalom i neka vrsta lajtmotiva etikete. Svaka od singlica nosi svoj jedinstveni kataloški broj koji je zajedno sa stranom ploče izgovoren na početku pjesme kao intro.

 

Image result for soulwax heaven scent

 

Dominatan zvuk su varijacije elektronske glazbe, a na plači su glazbenici kojima su ovo prva izdanja, što posebno intrigira. Dewaele braća nadziru svaki zvuk koji se kreće u rasponu od funky retro elektro aranžmana, Kraftwerk pedigrea, minimalnih space migoljenja, nu-disco-house ritmova za vaš omiljeni birc do italo disko čagica. A kada smo kod italo, onda će pažnju vaših čula okupirati mlada Emmanuelle, rođena u Brazilu, odrasla u Miamiu, s trenutnom adresom prebivališta u Milanu.

 

Objavila je dvije singlice, a upravo druga s pjesmom Italove (DEEWE015) je radijski i klupski dragulj etikete, zvuči kao nešto što ste već sto puta do sada čuli, ali ne znate gdje i tko je iza. Malo, ali produktivno društvo Deeweea još čine Laila, Future Sound of Antrop, misteriozni Klanken i Asko Moto, Brazilci Phillipi & Rodrigo te Bolis Pupul kojemu je upravo prvo izdanje u karijeri i jedan od hitova 2016. godine, a vođen je pod kataloškim brojem DEEWEE014. Smjer kretanja etikete možemo usporediti s DFA Recordsom gdje su odnosi također familijarni, a kvaliteta neupitna.

 

 
Sve do sada objavljeno može se naći na Youtube kanalu kuće, a ono što se posebno cijeni je dosljednost pri objavi video uradaka i spoj s vizualnim. Braća ne stoje samo iza pulta studija i odgajaju dječicu za klupske noći, ne, potrebno je platiti račune i dati zamah novim kreativnim tokovima. Prije prvog singla u 11 godina, na Deeweeu su objavili singlicu Heaven Scent s vokalnim dionicama glumice Chloë Sevigny (B strana ploče nosi dub verziju koja je plesni SOS za DJ u nevolji), a sada kada svi pričaju o Transient Program for Drums and Machinery, pažnja se može skrenuti na album Die Verboten koji su napravili zajedno s Ritonom. Album 2007. nosi naziv po godini kada je trebao biti objavljen, a u Deeweeu se vodi pod kataloškim brojem DEEWEE003.

 

 
Sramežljivi ili dobro promišljeni projekt se širi i postaje prepoznatiljiv ne samo užem krugu glazbenih kužera nego i publici. I dok o izvođačima s Deweea znamo ponešto i otkrivamo o njima, jedan moment je ostao doslovno sladak i još više tajnovit. Naime, uz svaku rečenicu o Deeweeu se pojavi i riječ Waffles čiji je recept edit pjesama za koje vjerojatno nikada niste čuli, a pekara edita još ne znamo. Nagađa se da iza samih edita stoje braća, ali još nema potvrde. Dok se Soulwax pripremaju za najavljenu turneju po Europi uz proširenu live postavu koju čine tri bubnja od kojih je jedan Igor Cavalera, ostaje nam pozorno pratiti što se sprema u Deewee kampu za nadolazeću godinu. Nakon ovog uvoda bacite se na slušanje, jer je upravo glazba ona koja treba biti u fokusu, a ne PR tekstovi, zezanje koje braća pritom nude savršeno dozirano odgovara uz izuzetan posao koji rade s Deeweem.