Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Drastičan porast cijena goriva
refuel-gf26d56d39_1920

Drastičan porast cijena goriva

U Hrvatskoj je ponovno poskupjelo gorivo, međutim ovoga puta drastičnije. Prosječan spremnik od 50 litara dizela skuplji je za 19,5 kuna, dok je cijena spremnika benzina poskupjela za 13 kuna, a plina 15 kuna.

 

Piše: Tessa Šreng

 

Cijene plina, električne energije i goriva već dulje vrijeme rastu na globalnoj razini. Cijenu goriva zajedno s porezima opterećuju trošarine i to oko 60 posto. Ipak, ministar gospodarstva Tomislav Ćorić kaže da se ne razmišlja o snižavanju trošarina:

 

„Cijena plina za kućanstva do 1.4 sljedeće godine će biti na ovoj razini, Hrvatska u ovom trenutku i po pitanju električne energije i plina za kućanstva, uživa situaciju da je cijena nepromijenjena i bit će i sljedećih mjeseci za razliku od cijele Europe“, odgovara Ćorić.

 

Ministar financija Zdravko Marić smanjenje trošarina smatra jednom od mogućnosti:

 

„U ovom trenutku ne bih niti potvrdio niti odbacio bilo koju od opcija. Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati i kakve će biti preporuke Europske komisije, kakvo će biti ponašanje drugih zemalja, pa nećemo ni mi odstupati“, poručio je Marić.

 

Novonastalu situaciju o rastu goriva komentirao je i premijer Andrej Plenković kazavši kako Vlada prati globalnu situaciju promijena cijena nafte te da u slučaju eksplozivnog rasta cijena nafte, postoje mehanizmi kada se može intervenirati.

 

Naftni produkti sve su skuplji, a vrtoglavo raste i cijena prirodnog plina u svijetu. Mnogi strahuju kako će navedena poskupljenja pokrenuti niz povećanja cijena drugih sirovina.

 

Predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin, Dalibor Pudić, rekao je za HTV da bi se povećanjem cijena plina povećao broj energetski siromašnih kućanstava te da bi u tom slučaju država sigurno trebala pomoći. Pudić uvjerava kako će ove zime plina biti dovoljno, a one države koje ga mogu platiti, imati će ga više. Dodaje kako bi Hrvatska trebala iskoristiti sve resurse koje ima kako bi povećala proizvodnju tekućeg plina i nafte, ali da to trebala napraviti po konkurentnim cijenama.