Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Druga faza cijepljenja
cjepivo

Druga faza cijepljenja

U Hrvatskoj je započela druga faza cijepljenja za osobe starije životne dobi i kronične bolesnike. 

 

Piše: Cvita Tudorović

 

Cijepljenje se odvija na punktu u sportskoj dvorani Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja, a tamo je i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak.  Capak je dodao kako je svaki liječnik dobio 30 doza cjepiva Astra Zenece te da će HZJZ dati svoj doprinos u cijepljenju.

 

Capak dodaje kako se radi na platformi za cijepljenje te da od sutra kreće i call centar za ljude koji ne koriste internet, a žele se naručiti za cijepljenje. Polemika koja se vodila vezana za Astra Zenecino cjepivo za koje se tvrdi kako sprječava transmisiju virusa dovelo je do zaključka da se zaštitne maske neće morati nositi. Epidemiolog Capak potvrdio je kako je ta informacija došla iz kompanije koja je cjepivo proizvela, ali opet naglašava „Ja sam jučer rekao da nijedno cjepivo ne štiti 100 posto i da trebamo nastaviti nositi maske.“

 

Capak je govorio i o dozama cjepiva te kazao kako se nada da će isporuke cjepiva u drugom kvartalu biti barem dvostruko veće nego u prvom, što bi znatno olakšalo i početak turističke sezone i nastavak gospodarske aktivnosti. Međutim dodaje da Moderna najslabije opskrbljuje cjepivima i da je Hrvatska naručila od nje milijun doza.

 

Nova pošiljka Modernina cjepiva  od 16.000 doza stiže u četvrtak, a do kraja tjedna trebalo bi stići 50.000 doza AstraZenecina cjepiva. Epidemiolog očekuje kako će se do kraja tjedna cijepiti oko 900 osoba, a na raspolaganju su cjepiva AstraZenece i Pfizer/BioNTecha.