Naslovna > Kultura > Društveno odgovorna umjetnost
Maj Horn_Dashilar

Društveno odgovorna umjetnost

U sklopu europske umjetničke platforme MagiC carpets u tijeku je razmjena umjetnika, pa će tako u Zagrebu boraviti Maj Horn, danska umjetnica, dok će na Hvar otići portugalska umjetnica Paulina Almeida.

 

Horn će za svoj projekt krenuti u urbane šetnje, osmišljenim u suradnji sa zagrebačkim umjetnicima Tinom Dožićem i Sašom Šiprangom, za korisnike prihvatilišta za azilante „Porin“ i mlade zagrebačke umjetnike. Tijekom šetnji sudionici će zajednički istraživati atmosferu odabranih lokacija u javnom prostoru, dijeliti iskustava i razmišljanja te istraživati skrivene ekonomije za dijeljenje dobara, znanja i vremena u prostorima grada.

 

Almeida pak je na Hvaru te će u suradnji s umjetnicom Anom Kovačić i lokalnim stanovništvom propitivati što to znači suživot s morem te kako povijesne i suvremene okolnosti život na otoku čine takvim kakav jest, referirajući se na teme turizma, gentrifikacije, umjetničkog nomadizma, migracija i privremenog boravka.

 

Umjetnicama će se u realizaciji pridružiti lokalni umjetnici, stručnjaci i pripadnici lokalne zajednice, koji će zajedničkim stremljenjima djelovati u smjeru stvaranja jedinstvenog, prema zajednici orijentiranog,  umjetničkog djela, dok će se njihovo istraživanje usredotočiti na dublje razine prihvaćanja različitosti na kolektivnoj i osobnoj razini.

 

EU Platforma MagiC Carpets, koju čini 13 partnera iz jednako toliko država Europe nastala je s ciljem pružanja podrške umjetnicima u usponu, za predstavljanje njihovog rada u međunarodnim okvirima i djelatnicima u kulturi za implementaciju strategija razvoja publike i stimulaciju međunarodnih aktivnosti.

 

Više o projektu Maj Horn i urbanim šetnjama poslušajte u Jutarnjem programu u petak 1.6.!