Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > A gdje su kitovi? > Eko: Natalitet tigrova
tigar

Eko: Natalitet tigrova

Prvi put u 100 godina, populacija tigrova je u porastu i za to je velikim dijelom zaslužno autohtono indijsko stanovništvo. Prebrojavanjem je otkriveno da sada ima 3890 tigrova, a 2010.godine bilo ih je 3200.

 

Postoji mnogo razloga za porast broja tigrova, ali važan je faktor taj da postoje ljudi koji su naičili živjeti s tigrovima. U Indiji živi polovica svih tigrova na svijetu, a u dijelovima Indije neka plemena žive zajedno s tigrovima. U utočištu za divlje životinje u Zapadnoj Indiji, populacija tigrova dvostruko se povećala od 2010.godine.

 

Taj je porast znatno veći nego u drugim dijelovima Indije. Tigrovi u tom utočištu žive zajedno s narodom Soliga koji štuju tigrove kao božanstvo. „Mi štujemo tigrove kao bogove. Mi pazimo na tigrove, ako nas odselite, nestat će tigrova“ rekao je jedan pripadnik naroda Soliga.

 

Koegzistencija tigrova i mnogih naroda poput Soliga djelomično je moguća i zbog prehrane. Ti su narodi uglavnom vegetarijanci i ne love divlje životinje radi hrane. To znači da tigrovi nemaju konkurenciju. Narodi žive seoskim životom i uzgajaju usjeve, a tigrovi love biljojede koji im jedu usjeve. Uzgajivači stoke također profitiraju od postojanja tigrova. Strah od tigrova sprječava kradljivce mlijeka da se noću ušuljaju na farmu. No usprkos pozitivnoj statistici, autohtone se narode iseljava iz utočišta za životinje.

 

„Čini mi se ironičnim za još uvijek nismo shvatili da su se tigrovi održali samo u područjima u kojima su živjeli uz autohtone narode“, rekla je Sophie Grig iz Survival Internationala.

Izvor: A Gdje Su Kitovi?!