Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kolumne > EURO 2020 – Dodatne kvalifikacije
euro 2020

EURO 2020 – Dodatne kvalifikacije

Završene su kvalifikacije za  Europsko nogometno prvenstvo 2020. godine koje će se održati u 12 različitih gradova diljem Starog kontinenta.

 

Piše: Domagoj Škvorčević

Foto: the allianz arena

 

Nakon 250 utakmica odigranih u 8 mjeseci saznali smo 20 sudionika prvenstva od moguća 24. Preostala 4 saznat ćemo nakon dodatnih kvalifikacija koje su na rasporedu krajem ožujka slijedeće godine. Do sada smo u ovo doba godine obično mi bili ti koji su grizli nokte željno iščekujući susrete naše reprezentacije u dodatnim kvalifikacijama, međutim ove godine to nije slučaj. Izabranici Zlatka Dalića uspješno su se plasirali na Euro putem glavnog dijela kvalifikacija te sada očekuju ždrijeb koji će se održati u Bukureštu 30. studenog.

 

Kako su povezane dodatne kvalifikacije i Liga nacija?

 

Ove dodatne kvalifikacije drugačije su od dosadašnjih. Sjetite se novog UEFA-inog natjecanja Liga nacija. Natjecanje u kojemu su europske reprezentacije raspoređene u četiri jakosne skupine, a u svakoj od njih ekipe su podijeljene u četiri grupe. To je natjecanje završeno u lipnju ove godine final-fourom skupine A gdje je pobjedu odnio Portugal. Međutim, poslužit će za dodatne kvalifikacije za Euro. Dakle, UEFA je povezala ova dva natjecanja kako bi one „vječne četvrte“ ili one ekipe kojima uvijek nedostaje bod ili dva do plasmana lakše izborile Euro. Svi koji su u svojim skupinama Lige nacija bili prvoplasirani osigurali su nastup u dodatnim kvalifikacijama u slučaju da se ne plasiraju putem glavnog dijela kvalifikacija. Tako svaka jakosna skupina ima svoj final-four, s kojega će pobjednici popuniti preostala četiri slobodna mjesta na Euru. Ako su pobjednici već osigurali plasman onda se mogućnost igranja final-foura prenosi na drugoplasiranog itd. Ždrijebom prošle subote su određeni slijedeći parovi kao i domaćinstva utakmica:

 

Liga A

Island-Rumunjska

Bugarska-Mađarska

 
Liga B

Bih-Sj. Irska

Slovačka-Irska

Liga C

Škotska-Izrael

Norveška-Srbija

Liga D

Gruzija-Bjelorusija

Sj. Makedonija-Kosovo

 

Prvi susreti igrat će se 26. ožujka, a pobjednici će međusobno odmjeriti snage 5 dana kasnije što će ujedno biti i finalni dvoboji za odlazak na Euro.

 

U iščekivanju Eura

 

Euro 2020. obilježit će još jedna novost. Naime UEFA je zbog obljetnice 60 godina od prvog prvenstva koje je održano 1960. u Francuskoj odlučila da će se predstojeći Euro održati u 12 gradova diljem Europe. UEFA je osim kvalifikacija zakomplicirala stvari i oko ždrijeba samog Eura koji će biti poludirigiran jer reprezentacije čiji su gradovi domaćini moraju odigrati barem dvije utakmice u skupini na domaćem terenu. Osim toga u istoj skupini ne smiju se naći dvije reprezentacije između kojih postoji politička napetost, stoga su nam članovi nekih skupina već poznati. Naša reprezentacija nalazi se u drugoj jakosnoj skupini skupa s Francuskom, Poljskom, Švicarskom, Nizozemskom i Rusijom s kojima ne može biti izvučena u istu skupinu na Euru.

 

Skupinu A ugostit će Rim i Baku i zato je Italija već smještena ovdje te čeka protiv koga će svečano otvoriti prvenstvo. U ovu skupinu mogu biti izvučeni i Wales ili Finska iz četvrte jakosne skupine. U skupini B znamo gotovo sve sudionike. To su Rusija i Danska kao domaćini jer gradovi koji će ugostiti ovu skupinu su Sankt Peterburg i Kopenhagen. Osim njih poznato je da će iz prvog pota u ovu skupinu Belgija jer nigdje drugdje ne može biti izvučena, te iz četvrtog pota Wales ili Finska. Skupini C gradovi domaćini će biti Amsterdam i Bukurešt pa je ovdje smještena Nizozemska te Ukrajina iz prve jakosne skupine koja ne može biti u B skupini zbog geopolitičkih problema s Rusijom pa je ondje smještena Belgija. Također je poznato da iz četvrtog pota u ovu skupinu ide pobjednik A lige dodatnih kvalifikacija (može biti Rumunjska kao domaćin) ili pobjednik D lige.

 

Skupina D ili otočna skupina obzirom da su gradovi domaćini London i Glasgow ugostit će Englesku kao prvog domaćina i pobjednika C lige dodatnih kvalifikacija jer se ondje nalazi Škotska drugi domaćin skupine. Sudionici skupine E svoje će utakmice igrati u Bilbau i Dublinu, stoga je ondje već smještena Španjolska i bit će smješten pobjednik B lige dodatnih kvalifikacija u kojoj se natječe Irska. Posljednju skupinu F ugostit će München i Budimpešta. Njemačkoj će se u ovoj skupini pridružiti pobjednik final-foura kvalifikacija A ili D lige. Otvorenje prvenstva bit će na Olimpicu u Rimu, a polufinale i finale Eura igrat će se u Londonu na Wembleyju.

 


 

Pred našom reprezentacijom su velika očekivanja nakon srebra iz Rusije. Među Vatrenima se dogodila mala smjena generacija u odnosu na Rusiju, ali obećava činjenica da novi mlađi članovi reprezentacije pokazuju zbog čega su tamo i pružaju jako dobre partije. Hrvatski navijači potajno se nadaju da će Hrvatska biti izvučena u skupinu F jer bi onda svoje prve tri utakmice igrali u Budimpešti ili Münchenu. Na tim bi utakmica naša reprezentacija zasigurno imala gromoglasnu podršku a i tko zna možda bi mogla biti i smještena u Hrvatskoj.