Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kultura > Festival Perforacije 2021
24140ff2-4141-8768-f6eb-92959c9afb87

Festival Perforacije 2021

Od utorka, 29. lipnja, sve do subote očekuje vas najzanimljiviji festival izvedbenih umjetnosti – Perforacije, a očekuju vas nezavisne autorske produkcije suvremenog kazališta, plesa i performansa.

 

U ovogodišnjem programu Perforacija očekuju nas dvije premijere: predstava Healers, plesne umjetnice Jasne Layes Vinovrški u izvedbi Studija za suvremeni ples (1.7.), te predstava Arbajt plesača i koreografa Šimuna Stankova (30.6.). Također, predstavit će se dvije gostujuće kazališne predstave i regije: ona redatelja Zlatka Pakovića, Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo (2.7.), nastala u produkciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, čijom izvedbom na Perforacijama otpočinje turneja predstave koja će se okončati gostovanjem u Srebrenici na Dan sjećanja na genocid, te predstava redatelja Žige Divjaka, Gejm (3.7.)koja se bavi problematikom prisilnog vraćanja migranata s granica Europske unije.

 

U sklopu festivala održat će se već tradicionalna Noć performansa, 2. 7. 2021. Otvorenim pozivom potaknulo se umjetnike na promišljanja o sreći i euforiji kao temama koje nam se svima nameću kao životno važne nakon ove godine obilježene pandemijom, potresima i nesigurnostima raznih oblika. Odabrani umjetnici koji će biti predstavljeni u okviru Noći performansa, Nikolina Majdak, Igor Zenzerović, Mirjana Đan, Andrej Zbašnik i Božidar Katić, sudjelovali su u edukativnom Lab-u koji je mentorski vodila kazališna autorica i redateljica Nataša Rajković.

 

Samo neki od renomiranih, domaćih i stranih umjetnika i umjetnica koji nas očekuju na ovogodišnjem izdanju su: Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz, Danijel Žeželj, Bruno Isaković, Mia Zalukar, Nora Krstulović, Tin Dožić, Ida Blažičko, Stefan Radu Cretu, BADco. i mnogi drugi.

“Perforacije se iz godine u godinu sve snažnije pozicioniraju na sceni kao referentna točka podrške domaćim umjetničkim eksperimentima i suradnjama. Jedan takav festival koji ima ambiciju kontinuirano širiti područje djelovanja, posebno je bitan u vremenu koje je sve više izazovno za umjetnost i umjetnike.” – Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor festivala.

Program Noći performansa odvija se uz podršku Mreže izvedbenih umjetnosti. Lokalne partnerske organizacije dio su Mreže izvedbenih umjetnosti, a uključuju Prostor plus (Rijeka), Zadar Snova (Zadar), Art radionica Lazareti (Dubrovnik) te udrugu Mamuze (Koprivnica).