Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Studentske Vijesti > Financijska pismenost za nastavak obrazovanja
IRO

Financijska pismenost za nastavak obrazovanja

Institut za razvoj obrazovanja je objavio novu publikaciju Financijska pismenost za nastavak obrazovanja čiji je cilj informirati učenike, studente i njihove roditelje o tome kako odabrati studij i osigurati njegovo financiranje. 

 

Više od trećine studenata ima ozbiljne financijske poteškoće vezane za pokrivanje troškova studija i života dok oni s najizrazitijim poteškoćama ili uopće nemaju priliku za studiranje ili zbog financijskih problema napuštaju studij. Upravo su zato financijska pismenost i vještine financijskog planiranja bitne kako bi se srednjoškolci i njihove obitelji na vrijeme počeli planirati izvore za pokrivanje troškova studiranja, a studenti bolje upravljali osobnim financijama.

 

Iako većina studenata u Hrvatskoj prvu godinu studija upisuje bez plaćanja školarina, dio studenata upisuje privatne studije koji se plaćaju ili upisuju studij kao izvanredni studenti, koji također plaćaju studij. Ujedno, dio studenata će nakon prve godine ipak morati plaćati barem dio školarine. Međutim, školarine nisu jedini trošak studija, uz njih treba zadovoljiti osnovne životne potrebe poput prehrane i smještaja, ali i druge troškove poput prijevoza, troškova odjeće pa i slobodnog vremena. Prosječno, ukupni semestralni troškovi studenata u 2014. godini iznosili su 15.417 kn, od čega 2.693 kn čine troškovi studija, a 12.724 kn troškovi života.

 

Kako bi se pokrili ti troškovi, potrebno je osigurati izvore prihoda. Prema podacima istraživanja EUROSTUDENT V za Hrvatsku za 2014. godinu, obitelj je trenutačno primarni izvor financijskih sredstava za studente. Kako bi se ona rasteretila, važno je razmotriti i druge moguće izvore prihoda, poput stipendija ili studentskih poslova. Stipendije dodjeljuje čitav niz institucija i organizacija iz svih sektora društva – vladinog, nevladinog i privatnog. Što se tiče pronalaska posla, važno je upoznati se s mogućnostima rada preko Studentskog servisa, koje imaju svi redoviti studenti, ali i maturanti u roku od tri mjeseca od dana maturiranja.

 

Više o tome što je financijska pismenost i zašto je važna za uspješno studiranje možete pronaći u publikaciji Financijska pismenost za nastavak obrazovanja koja je dostupna ovdje.  Publikacija je rezultat istoimenog projekta provedenog od strane Instituta za razvoj obrazovanja uz financijsku podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.