Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Foršpan > Foršpan gost: Igor Mirković
Igor Mirkovic

Foršpan gost: Igor Mirković

Mirković predstavlja novu seriju – Crno-bijeli svijet,  koja na duhovit i zabavan način prikazuje svijet novog vala.

 

U utorak se film u Kinu Europa vratio malo unatrag i na par sati ono je postalo Kino Balkan, kako je to najavio voditelj Vojo Šiljak prije početka projekcije. U velikoj dvorani kina skupila se hrpa zainteresiranih za premijeru HRT-ove igrane dramske serije „Crno-bijeli svijet“.

 

Očekivano, većinom su ovdje bili ljudi stariji od autora ovoga teksta, koji su proživjeli te famozne osamdesete u bivšoj državi, vremenu u kojemu se odvija radnja ovoga projekta. Ipak, i nas mlađe koji smo uspjeli naći kakva takva mjesta privukli su brojni televizijski spotovi i najave.

 

Svi mi već dugo čekamo jednu tehnički suvremenu domaću televizijsku produkciju, koja ne obećaje samo nekakav slide-show nostalgije, već vlastiti svijet, priču, likove, i što je najbitnije, zabavu. Na premijeri smo imali prilike pogledati čak tri epizode serije koja nam je to čekanje trebala okončati. Sudeći po njima, čekanje se isplatilo.

 

Pilot-epizoda počinje na Staru godinu, ususret 1980. Glavni lik, kojeg utjelovljuje Filip Riđički, na dopustu je i vraća se kući sa služenja vojnog roka da bi proslavio doček Nove. Njega pak dočekuje Slavko Sobin u ulozi najboljeg prijatelja, da bi zajedno proslavili ulazak u desetljeće novog vala. Od prvih kadrova odmah nam je jasno da će u seriji, osim same priče, veliki fokus biti na detaljima scenografije i kostima, košulja i traperica, uniformama JNA, te autentično uređenim lokacijama po kojima voze neprežaljeni strojevi poput starih Zastava i antiknih modela Volkswagena.

 

Iako se čini da se priča načelno vrti oko lika Riđičkog i njegovog mlađeg brata, koji se svaki na svoj način suočavaju s autoritetima (što vojskom, što roditeljima), te naravno, ljubavnim problemima, ono što je stvarno izvrsno u seriji jest postava sporednih glumaca. Možda je najviše simpatija i pozitivnih reakcija izazvala Anica Dobra u ulozi beogradskedandy supruge Sretena Mokrovića, također odličnog u svojoj ulozi uglađenog i uspješnog direktora nekog od onih stereotipnih socijalističkih poduzeća (da ne kažem firme).

 

Kao što se i najavljivalo, sporedni likovi uključuju i neke od mlađih verzija heroja domaće pop kulture, poput teen Davora Gobca u pilotu ili samosvjesnog švalera Gorana Bregovića u drugoj epizodi, ali i onih stranih, poput Debbie Harry, koja se onomad vjerojatno doživljavala kao danas Beyonce. Također, ima ovdje i nekih urnebesnih cammeo uloga suvremenih rokera (Mile Kekin u trećoj epizodi, odličan casting), a treba istaknuti i oficire JNA, koji oduševljavaju svojom slapstick uštogljenošću, te „narodskim humorom“ i psovkama. Posebnu pažnju treba obratiti i na brojne mlade debitante sa odličnim izvedbama u ulogama mlađih likova.

 

Sve u svemu, prve tri epizode su i više nego ugodno iznenadile. Dapače, definitivno popratiti početak emitiranja na HRT-u od 2. ožujka, s roditeljima, djedovima i bakama, ali i mlađima, koji će cijeniti ovu zabavu u režiji prokušanih autora Gorana Kulenovića (serija Bitange i princeze, dugometražni Pjevajte nešto ljubavno), te Igora Mirkovića (dokumentarac Sretno dijete).

 

Dan Mekinec