Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kolumne > Dopisništvo > FOTO: 12. HearMe seminar
hearme

FOTO: 12. HearMe seminar

Ako ste primjetili da naši demosi ovih dana zvuče malo pogubljeno u eteru i pitate se zašto, evo prilike da utažite znatiželju. Naime, delegacija Radio Studenta sudjelovala je na 12. po redu regionalnom HearMe seminaru studentskih radio stanica koji se održao od 8. do 10. travnja u Podgorici, a oporavak još uvijek traje.

 

Prije svega, par riječi o samom seminaru. HearMe se održava jednom, a nekad i dva puta, godišnje, te na njemu sudjeluju predstavnici studentskih radija iz cijele regije, od Ljubljane pa sve do Skopja. Cilj seminara je razmjena iskustava i jačanje regionalne suradnje jer, budimo iskreni, koliko god Republika Hrvatska (a i susjedne države) težile zapadnim međunarodnim zajednicama, najpovezaniji smo sa onima koje su nam geografski najbliže i imaju sličnu (ili istu) političku povijest.

 

 

Domaćin ovogodišnjeg seminara bio je Studentski radio Krš koji je, spram našeg punoljetnog Studenta, proslavio tek drugu godinu postojanja. No kršne momke i djevojke mladost nipošto nije spriječila da odrade odličan organizacijski posao. I odmah da razbijemo mit o tome kako su Crnogorci lijeni – nisu! Program seminara odrađen je na razini koje se ne bi postidio ni najperspektivniji Nijemac.

 

Tijekom prvog dana razgovarali smo s kolegama iz regije o neovisnosti studentskih medija te medija općenito. Što se  tiče studentskih, po pitanju neovisnosti, uz Radio Student, u najboljoj situaciji je Radio Študent iz Ljubljane. No, kada je riječ  o neovisnosti medija općenito, nijedna od država iz regije se ne ističe pozitivnom situacijom, pogotovo kada govorimo o neprofitnim medijima koje guši trend uspona desnih političkih struja aktualan unazad nekoliko godina.

 

U drugom dijelu dana održala se „licitacija emisija“ pri čemu su sudionici predstavljali svoj rad i dogovarali suradnje. Možemo reći da je ova ideja zaista bila pun pogodak! Radio Student je dogovorio suradnju s kolegama sa studentskih radija iz Osijeka, Rijeke, Dubrovnika, Beograda i Ljubljane, a ukoliko vas zanima kako će te suradnje realizirati, svakako bacite uho na emisije naše informativne redakcije.

 

 

Nakon dnevne produktivnosti, uslijedilo je večernje opuštanje zajedno s proslavom 2. rođendana Studentskog radija Krš. Detalje partija ipak ćemo zadržati za sebe i eventualno u kojem privatnom albumu kako bismo izbjegli sankcije nadređenih.

 

Drugi dan seminara bio je usmjeren na kreiranje programa na zajedničkoj web platformi kako bismo svim našim slušateljima omogućili jednostavniji pristup informacijama i programima studentskih medija iz cijele regije. Nakon višesatnog mozganja, uspjeli smo doći do suglasja u pogledu izgleda i sadržaja platforme, a njeno pokretanje možete očekivati početkom iduće akademske godine, tako da  – stay tuned!

Nakon radnog jutra, poslijepodne je organizirano krstarenje Skadarskim jezerom. Ako za ljetne mjesece tražite mjesto na kojem ćete se u potpunosti opustiti, Skadar je svakako naša preporuka! Isključite mobitel, ili još bolje – ostavite ga doma, i prepustite se prirodnim ljepotama ovog nacionalnog parka. Riječ je o mjestu na kojem ćete zaboraviti da civilizacija postoji. Plivanje do Albanije ipak ne preporučamo, koliko god vam se blizu činila.

 

Treći dan sudionici seminara sudjelovali su u jutarnjem programu Studentskog radija Krš. Sa slušateljima smo podijelili iskustva i dojmove sa seminara, zahvalili domaćinima i nakon još malo opuštenog druženja i uživanja u podgoričkim specijalitetima teška srca krenuli natrag prema Zagrebu. Unatoč što je od završetka seminara do objave ovog izvještaja prošlo nekoliko dana, dojmovi nas još uvijek drže, tako da ćemo iskoristiti i ovu priliku da zahvalimo kršnoj ekipi na gostoprimstvu i odličnom programu koji je rezultirao podizanjem regionalne suradnje na novu razinu. Do sljedećeg susreta u Mostaru, nastavite kršiti tišinu!

 

*DODATNI SAVJETI ČITATELJIMA:

1. Nemojte ići busom od Zagreba do Podgorice.

2. Nemojte ići busom od Podgorice do Zagreba.

3. Ukoliko ste totalni mazohist i odlučite ignorirati prva dva savjeta, nemojte izuvati obuću u busu koji vozi 15 sati. Nikome, pa ni vama, neće biti ugodno.

Pisala: Azra Ayyash