Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kultura > Free projekcija Gimme Danger
gimme

Free projekcija Gimme Danger

18. studenog Vintage Industrial u suradnji s Discoveryem donosi besplatnu projekciju hvaljenog filma jednog od najposebnijih filmskih redatelja – GIMME DANGER, Jima Jarmuscha, u kojem je ispričao potpunu priču o Iggyju Popu i The Stoogesima. 

 

Nastavši u Ann Harbouru u Michiganu usred kontrakulturne revolucije, moćni i agresivni rock’n'roll zvuk benda The Stooges probio je krater u glazbenom pejzažu kasnih šezdesetih. Napadajući publiku mješavinom rocka, bluesa, R&B-a i free jazza, ovaj bend posijao je sjeme onoga što će u nadolazećim desetljećima biti nazvano punkom i alternativnim rockom. Gimme Danger priča je o The Stooges, jednom od najvećih rock’n'roll bendova svih vremena, smještena u glazbeni, kulturni, politički i povijesni kontekst. Prenosi njihove zgode i nezgode, istodobno objašnjavajući razloge njihova početnog komercijalnog neuspjeha, kao i dugogodišnjeg utjecaja.

 

„Ovo je manje dokumentaran film a više ljubavno pismo”, rekao je genijalni redatelj Jim Jarmusch za svoj film posvećen grupi The Stooges i Iggyju Popu, koji je svjetsku premijeru doživio na Cannesu prošle godine, a ime je preuzeo od istoimene pjesme benda Iggyja Popa – The Stooges – s epskog albuma „Raw Power“ iz 1973. koji su producirali Iggy Pop i David Bowie. Ta fenomenalna priča o šezdesetim i sedamdesetim godinama te grupi The Stooges nije Jarmuschova prva suradnja s Iggyjem Popom jer je karizmatični pjevač imao manje uloge u njegovim filmovima „Kava i cigarete“ i „Mrtav čovjek“.

 

„Tražio sam snimke koje nisu dosad viđene, kako bi dobio film koji je divlji, zbrkan, zabavan, emotivan, snažan, upravo onakav kakvi su bili The Stoogesi“, objasnio je Jarmusch i rekao da je najteži dio bio prikupiti foto i video materijal. U potragu se uključio i Iggy Pop: „Zvao sam obožavatelje, narko dilere, čudne sljedbenike benda i govorio im da daju čovjeku ono što traži’“, dodao je Iggy Pop tvrdeći kako je iz tog razdoblja imao samo fotografiju s roditeljima.

 

Kritičarska su pera ostavila samo ‘pozitivnu boju’, pa Hollywood Reporter „Gimme Danger“ naziva neobuzdanom i nježnom posvetom voljenom bendu, Timeout New York ističe koliko je film glasan i iskren, a New York Times se osvrće na obilje dobre zabave i glazbene ‘groznice’ koja izlazi kao pjena na usta.

 

Trajanje: 108 min

Režija: Jim Jarmusch
Scenarij: Jim Jarmusch
Uloge: Iggy Pop, Ron Asheton, Ewan McGregor
Montaža: Affonso Gonçalves, Adam Kurnitz
Produkcija: Low Mind Films, New Element Media
Distribucija: Discovery film

 

KRITIKE:

„U isti mah nježna i neobuzdana filmska posveta voljenom bendu.“
Hollywood Reporter

„Izobilje dobre zabave. Trenuci glazbene groznice koja izlazi poput pjene na usta.“
New York Times

„Film koji provocira, glasno da svi čuju i iskreno da dotakne srca.“
Timeout NY

„Obožavatelji The Stoogesa nisu se mogli nadati boljoj ostavštini“
NPR

„Iggy Pop je ukrao šou. On je ikona neodoljivog stila i karizme“

 

JIM JARMUSCH rođen je 22. siječnja 1953. godine u Ohiju. Njegov prvi igrani film „Čudnije od raja“ (1984.) postavio je mladog filmaša na mapu i etablirao ga kao novi glas na filmu. Uskoro su uslijedili filmovi „Pod udarom zakona“ (1986.) i „Tajanstveni vlak“ (1989.) koji će očvrsnuti Jarmuschov stil i mjesto u svijetu nezavisnog filma.

 

Kasniji filmovi kao što su „Godina konja“ (1997.), „Put samuraja“ (1999.), „Slomljeno cvijeće“ (2005.) i „Samo ljubavnici preživljavaju“ (2013.) pokazat će novu raznolikost u Jarmuschevom radu, ali njegov je stil uvijek samo njemu svojstven.

 

Na bogatom popisu nezaboravnih filmova Jima Jarmuscha nalazi se samo jedan dokumentarac – „Godina konja“, o Neilu Youngu. Gotovo 20 godina kasnije, najveći ‘neovisni’ američki autor sudjelovao je na festivalu u Cannesu s čak dva filma, dramom „Paterson“ i novim glazbenim dokumentarcem „Gimme Danger“ o Iggyju Popu i njegovu bendu The Stooges.