Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Fuchs rasterećuje državni proračun
Izvor: HINA
Izvor: HINA

Fuchs rasterećuje državni proračun

Prema odluci ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa, dijelu profesora koji protivno zakonu rade na javnim sveučilištima i veleučilištima iako su navršili 70 godina plaće se više neće isplaćivati iz državnog proračuna.

 

Piše: Noemi Rumora

 

Prema Jutarnjem listu, ministarstvo je javnim sveučilištima, veleučilištima i visokim školama poslalo dopis u kojemu stoji da će profesori sa navršenih 70 godina koji rade protivno odluci Ustavnog suda iz 2014. godine  i odredbama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju,  biti izbrisani iz Centralnog obračuna plaća. Profesor Fakulteta hrvatskih studija i prorektor sveučilišta u Zagrebu Ante Čović u trenutku sklapanja ugovora o radu na određeno vrijeme imao je više od 70 godina i nakon što je Državni inspektorat utvrdio nepravilnost, došlo je do ovakve odluke.

 

Trenutno je ukupno 228 profesora starijih od 65 godina i njih 12 starijih od 70 godina koji su zaposleni na javnim sveučilištima, no njihov je radni status zakonit jer su tijekom ove akademske godine stekli uvjete za odlazak u mirovinu.