Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Godinu dana od prvog slučaja
Izvor: Hina
Izvor: Hina

Godinu dana od prvog slučaja

Prije točno godinu dana zabilježen je prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj o čemu je javnost izvijestio premijer Andrej Plenković. 

 

Piše: Anja Vidović

 

Tada je rijetko tko mogao zamisliti da će pandemija potrajati ovoliko dugo. U međuvremenu su odobrena cjepiva Pfizer/BioNTech, Moderna i AstraZeneca. Usprkos tome, epidemiolozi govore kako još uvijek nije vrijeme za veliko opuštanje. U godinu dana u Hrvatskoj zaraza je zabilježena kod ukupno 241.048 osoba, a 5477 ih je umrlo uslijed posljedica zaraze. Državni zavod za statistiku objavio je da je od ožujka, kada je službeno proglašena epidemija u Hrvatskoj, pa do prosinca 2020., broj umrlih porastao za 13,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Prva je smrt potvrđena mjesec dana kasnije.

 

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o današnjoj situaciji s koronavirusom kazavši kako je proteklih dana u Hrvatskoj zabilježen blagi porast. U 24 sata registrirano je 544 novih slučajeva u protekla 24 sata. Na bolničkom liječenju je 790 osoba od kojih je 70 na respiratoru. Ukupno je cijepljeno više od 135.000 osoba. Što se tiče reakcija na cjepivo, navodi kako smo imali 991 sumnju na nuspojave cijepljenja te da se uglavnom se radi o blagim reakcijama.

 

Premijer Andrej Plenković danas je u uvodnom obraćanju na sjednici Vlade potvrdio da će se od 1. ožujka omogućiti rad ugostiteljskih objekata na terasama i otvorenim prostorima. Uz to priopćenje osvrnuo se na godinu dana borbe s koronavirusom. „Osigurali smo svu zaštitnu opremu. Vodili smo računa i o hrvatskom gospodarstvu. Bilo nam je bitno da svi koji rade nastave s aktivnostima i da obrazovni i kulturni sustav budu što manje pogođeni epidemijom. Mjere za očuvanje radnih mjesta bile su vrlo izdašne. Nikada nismo vjerojavali da ćemo toliko novca dati zaposlenicima privatnog sektora za očuvanje radnih mjesta”, istaknuo je Plenković te dodao i kako je tijekom pandemije osigurana financijska stabilnost Hrvatske.