Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Godinu dana od zagrebačkog potresa
VIDEO-HINA-Potres-u-Zagrebu-Drakovieva-i-Katedrala

Godinu dana od zagrebačkog potresa

Prošlo je točno godinu dana otkako je razorni potres magnitude 5,5 prema Richteru pogodio glavni grad Hrvatske. Podrhtavanja tla s epicentrom sedam kilometara sjeverno od Zagreba, na području Markuševca i na dubini od 10 metara uzrokovala su veliku materijalnu štetu.

 

Piše: Tonči Gabelić

 

U jeku pandemija i rasta broja novozaraženih koronavirusom, razorni potres pogodio je Zagreb 22. ožujka 2020 i to u 6 sati i 24 minute. Iako je od potresa prošlo godinu dana, a Zakon o obnovi je izglasan još prije šest mjeseci, obnova još nije započela. Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Darko Horvat, izjavio je za HRT kako je težina dokumenata potrebnih za obnovu potpuno irelevantna.

 

„Vjerujem da svi koji su morali napustiti domove, svi koji su, da li u nekom zamjenskom stanu, u zamjenskoj kući ili na bilo koji način privremeno zbrinuti, imaju samo jednu jedinu želju – što prije obnoviti svoju nekretninu i što prije vratiti se u svoj stan ili svoju kuću“, istaknuo je Horvat.

 

Također je komentirao i preduvjete potrebne za ostvarivanje obnove, rekavši pritom kako je bitno da se izvede revizija potrebne dokumentacije i tehničko-financijske kontrole, a sve kako bi znali s kojom brojkom se ide u ugovaranje radova, odnosno da bi stanovnici koji na to imaju pravo jasno znali na što imaju pravo.

 

Horvat je također izjavio kako je potrebna administrativna procedura maksimalno pojednostavljena, a najavio je i termine kada bi se prvi strojevi mogli pojaviti na zagrebačkim ulicama. „Nekoliko puta sam rekao da ćemo mi gradilište na prostoru grada Zagreba imati u šestom mjesecu, pa ako sustav javne nabave i žalbeni postupci budu toliko komplicirani i zamršeni, možda nam se taj mjesec i prolongira“, istaknuo je Darko Horvat te je zaključio da se mora poštivati procedura ako se želi pravedno i po strogim pravilima Europske unije utrošiti novac koji je stigao iz Bruxellesa.

 

Budući da obnova još nije počela, udruga SOS Zagreb, jutros je u 6 sati i 24 minute zapalila svijeće za, kako kažu, sve žrtve Zakona i obnovi, i to na raskrižju Petrinjske i Đorđićeve, pred zgradom koja je ujedno i simbol potresa. Predsjednica udruge, Nevena Rendeli Vejzović, kazala je kako je nedopustivo da Zagreb stoji netaknut.

 

„Da se ne bi dogodilo u budućnosti, nadamo se da je ovo zadnji put, ovakve razglednice poslali smo europarlamentarcima i Europskoj komisiji“, istaknula je Rendeli Vejzović misleći pritom na razglednice sa fotografijama razrušenog Zagreba, uz simboličan natpis From Zagreb with love.

 

U isto vrijeme u Hrvatskom glazbenom zavodu održan je koncert pod nazivom Glazba glasnija od potresa, a kojim su vodeći hrvatski glazbenici željeli podsjetiti građane na tragičan događaj u kojemu je strahovito oštećen povijesni centar Zagreba. Valja istaknuti i kako se danas održava prva hrvatska konferencija o potresnom inženjerstvu na kojoj će, između ostalih, biti prisutni premijer Andrej Plenković sa ministrima te vršiteljica dužnosti zagrebačkog gradonačelnika, Jelena Pavičić Vukičević.