Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Vijesti > Gospodarstvo poraslo za 2%
rast

Gospodarstvo poraslo za 2%

Državni zavod za statistiku objavit će prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u četvrtom tromjesečju 2015., a makroekonomisti očekuju rast gospodarstva za više od 2 posto.

 

Zahvaljujući jačanju potrošnje, izvoza i investicija, osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 2,1 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 1,8 do 2,6 posto.
Bilo bi to već peto tromjesečje zaredom kako BDP raste, ali sporije nego u prethodnom, kada je gospodarstvo skočilo 2,8 posto na godišnjoj razini, najviše od drugog tromjesečja predrecesijske 2008. godine.

 

Nakon što je u prvom tromjesečju prošle godine BDP porastao za 0,5 posto, u drugom za 1,2, a u trećem za 2,8 posto, u prvih devet mjeseci 2015. BDP je bio realno veći za 1,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. S obzirom da se očekuje znatan uspon gospodarstva i u posljednjem lanjskom kvartalu, jasno je da će rast BDP-a biti znatno veći nego što se očekivalo. Na početku 2015. procjenjivalo se da će gospodarstvo porasti između 0,2 i 0,5 posto. U svakom slučaju, 2015. bit će prva godina rasta gospodarstva nakon šest godina recesije.

 

IZVOR: HINA