Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kolumne > Dopisništvo > Grad bluesa i dobrog bbq-a
memphis

Grad bluesa i dobrog bbq-a

Nova epizoda naše Anje Stević koja ovaj put priča o Memphisu. Jeste li za komad američke pite? Bacite oko.

 

Prvi put kada sam ugledala Memphis bilo je u filmu Mystery Train i od tada gajim posebno divljenje prema tom opustosenom mjestu americke kulture. Kasnije sam ga jasnije dozivjela kroz fotografije Joel Sternfelda i Williama Egglestona. Ipak, ni u snu nisam ocekivala da cu ga posjetiti dva puta u mjesec dana u svojim dvadesetima.

 

memphis


Taman prije puta u Memphis, tornado je pogodio Mississippi. Prvi put sam ga dozivjela skrivajuci se u kadi i eto prezivjela ga. To je najucestalija pojava u proljece na jugu Amerike. Srecom nije ucinio veliku stetu ljudima ili kucama, ali je snazno “pokosio” cestu koja vodi do Memphisa. Vozeci se prolazite pored kilometara rasjecenih stabala koji pokazuju snagu prirodnih nepogoda.

 

Prije samog ulaska u grad prolazi se pored aerodroma, cija je pista za avione smjestena na mostu koji je preko autoceste. Taman kad avioni slijecu ili polijecu imate osjecaj da cete se autom zabiti u njegovo krilo, zanimljiva igra percepcijom.

 

memphis

 

I eto nakon svega ulazite u Memphis, koji odise starim americkim duhom. Americki grad Bluesa, smjesten na delti rijeke Mississippi najveci je grad drzave Tensenesse.  Najpoznatiji je po B.B. King’s blues clubu posvecenom jednom od najvecih americkih gitarista. Iako je sam King roden u Mississippiju, Memphis je mjesto gdje se sve vrti oko njega i glazbe. Sun Studio, Beale Street, Elvis, karaoke barovi i blues svirke 0-24 pruzaju bijeg od suvremene Amerike i cuvaju sliku nekih starih dobrih vremena. Poznato turisticko mjesto izgleda bas kao filmski set.

 

Iako nije prenapucen, poznat je kao geto mjesto. Vecina crnackog stanovnistva zivi u u predgradu Memphisa, pa je poznat i po viskoj stopi kriminala. Povijesni pregled borbe za ljudska prava crnaca I razvoj crnacke kulture nalazi se u National Civil Rights muzeju. Smjesten je u starom hotelu u kojem je ubijen Martin Luther King.
memphis

 

Poznata atrakcija grada je najstariji i najskuplji The Peabody Hotel ciji simbol su patke. Naime, svaki dan vodic pataka priprema show za posjetitelje gdje pokazuje umijece dresiranja tih zivotinja koje imaju svoju rezidenciju na krovu hotela, pa se kroz polusatni performans sepure od fontane do svoje kuce. Uz prave patke, u svakoj hotelskoj kupaoni dobijete I plasticne patke za kupanje I sapune u obliku pataka. Go ducks!

 

memphis

 

Veceri u Memphisu su posebna prica. Dok hodate gradom glazba dolazi sa svih strana, jer svaki bar ima zvucnike na ulici koji glasno pozivaju posjetitelje na ulazak. Svi nude karaoke i odlicnu pivu. Biljar, bendovi ili sviraci stvaraju tu neobicnu atmosferu dekadencije i americkog siromasnog beznada, tako da je iskustvo Memphisa nemoguce potpuno jasno predociti. Ipak, Amerima je najvaznija hrana. Nakon svakog izlazka nemilosrdno se caste rebarcima, hambuergerima, pomfrijem itd. tako da svi restorani rade dugo u noc i uvijek su dupkom puni. Generalni dojam i osjecaj nakon posjeta ostaje neobican i pomalo monoton, da ne kazem dosadan grad koji je u naletu kapitalizma ostao samo jos jedno mjesto na koje se zaboravilo.

 

Piše: Anja Stević