Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Grbin „očistio“ opoziciju
Izvor: Hina
Izvor: Hina

Grbin „očistio“ opoziciju

Predsjedništvo SDP-a odlučilo je nakon sjednice iz stranke izbaciti  s 15 glasova ‘za’ i dva ‘protiv’ sedmero saborskih zastupnika koji su odmah odlučili osnovati novi Klub socijaldemokrata.

 

Piše: Anamarija Šebalj

 

Sjednica Predsjedništva trajala je manje od sat vremena, a nakon toga je  predsjednik SDP-a Peđa Grbin obavijestio javnost o bitnim promjenama unutar svoje stranke.

 

“Već neko vrijeme priča o SDP-u se svodi na priču o lošim odnosima i nefunkcioniranju Kluba zastupnika u Saboru. Danas je ta priča došla kraju odlukama koje su, iako nisu bile lake, jasne. SDP kao stranka nema sukoba. Sukob je postojao samo kod pojedinaca koji nisu htjeli prihvatiti da budu dio tima”, rekao je Grbin.

 

Tako su bez stranačke iskaznice, nakon Nikše Vukasa, Zvane Brumnića, Rajka Ostojića i Marine Opačak Bilić ostali i bivši predsjednik stranke Davor Bernardić, Renata Sabljar Dračevac, Romana Nikolić, Franko Vidović, Davorko Vidović, Vesna Nađ i Katica Glamuzina. Predsjednik SDP-a Grbin objasnio je da su određeni ljudi  izbačeni  jer nisu provodili odluke vrha stranke, a nanijeli su i štetu javnim djelovanjem.

 

“Ne radi  se o verbalnom deliktu, nije verbalni delikt nego je naprosto razum. Ako govoriš o vodstvu stranke kao o luđacima, onda dio te ekipe ne želiš biti”, ističe Grbin.

 

Premda se protivio izbacivanju kolega, odlukom Predsjedništva nije izbačen Domagoj Hajduković, ali je tijekom rasprave online objavio da se “ponosno isključuje iz stranke”. Na svom Facebook profilu objavio je da ne želi biti dio stranke gdje se pluralizam ne uvažava i koja se svojih članova potajno želi riješiti.

 

O tome koji će klub sada biti pravi SDP Grbin kaže kako je SDP jedan.

 

“SDP je registrirana stranka, ima svoje članstvo… I mislim da odgovor ne može biti jasniji”, zaključio je Grbin.

 

Međutim, izbačeni članovi SDP-a odlučili su osnovati u Saboru Klub socijaldemokrata, a  predsjednik Kluba će biti Domagoj Hajduković, rečeno je na konferenciji za medije.

 

“Moram reći da osnivanje Kluba nije bila namjera nikoga od nas koji ovdje stojimo, nego je riječ o iznuđenoj situaciji u kojoj smo, da bismo osigurali normalan rad i izvršavanje misije i poslanja kojega imamo kao zastupnici mogli što uspješnije obavljati. Ne sjećam se da se ovako nešto dogodilo, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu, da najveća oporbena stranka samu sebe detronizira i stavi se na neku marginu“, rekao je jedan od izbačenih SDP-ovaca Davorko Vidović.

 

Vidović je komentirao i osnivanje novog Kluba socijaldemokrata za koji je rekao da će to biti najjači oporbeni klub i ono što oni žele je da pokažu da se na kvalitetan način mogu prezentirati politike i program na kojem su dobili povjerenje.

 

„U njemu su bivši ministri, načelnici, gradonačelnici, ali i mladi kolege koji su se iskazali. Sve potrebne dokumente za osnivanje smo izradili i tijekom današnjeg dana ćemo tajništu predati sve što je potrebno da od ponedjeljka djelujemo kao Klub socijaldemokrata”, rekao je Davorko Vidović.

 

Osnivanje novog Kluba socijaldemokrata komentirao je i novoizabrani predsjednik Domagoj Hajduković.

 

“Ovo nikome nije bila laka odluka. SDP je bio stranka koja postavlja nove demokratske standarde, a sad, usudio bih se reći, postavlja nedemokratske. Ne možemo prihvatiti biti dio takvog kluba i takve stranke. Ključno nam je bilo da dobijemo placet za rad, a za dalje ćemo se dogovarati. Nisu nas zanimala kadrovska mjesta”, rekao je Hajduković.