Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Hanžek o obnovi na Banovini
Izvor: Potresinfo
Izvor: Potresinfo

Hanžek o obnovi na Banovini

Gordan Hanžek, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje za HRT komentirao je obnovu domova pogođenih potresom u Banovini.  Zaprimljeno je 7400 prijava za sanaciju domova, a trenutno je sanirano oko 700. Za 700 kuća izdvojeno je 44 000 kuna. Na rad je utrošeno 38 000 kuna, a ostalo je iznos za dokumentaciju,  atest dimnjačara i operativnog koordinatora.

 

Piše: Anamaria Jurković

 

Od pregledanih 2500 kuća, ne zadovoljavaju sve obnovu.  Takve kuće ne zadovoljavaju uvjete prebivališta ili šteta nije nastala od potresa. Time se računa da će brojka pasti na 5500 kuća sa zadovoljenim uvjetima za sanaciju.

 

Raspisan je natječaj za tipske obiteljske zamjenske kuće, ali građani mogu sami po svojemu projektu napraviti obnovu i ispostaviti preko odluke ministarstva račun te će za to dobiti naknadu.

 

„Dva modela ćemo ponuditi. Svakom modelu postoje tri tipa. Tipove zovemo, to je za jedno i dvočlano kućanstvo 55 kvadrata neto, za tri i četiri člana kućanstva 70 kvadrata i pet i više članova 85 kvadrata. Tu će stanovnici stradalnici koji imaju pravo sami se odlučiti da li prihvaćaju tu tipsku kuću, a ako ne, postoji uvijek mogućnost samoobnove koja je definirana zakonom gdje oni u visini konstrukcijske obnove mogu dobiti ekvivalent novcima.“ – za RTL navodi Hanžek.

 

Cijeli ovaj proces koštati će oko tri milijarde kuna, a podjela se vrši na zelene, žute i crvene naljepnice. Zelene se financiraju s dvije osnove. To su velike donacije i obnova od potresa. Predviđa se da će biti potrebno oko 250 milijuna kuna, a za sada je donacijama prikupljeno 100 milijuna.

 

U studenom se očekuju prvi ugovori i početak obnove, a useljenje se predviđa na početku proljeća. Obnovu cijeloga područja ministar očekuje kroz tri do četiri godine.