Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Radio Student > Homo Politicus: slučaj Stojedinica
foto_1_grafika_izvor_RadioStudent

Homo Politicus: slučaj Stojedinica

Još od kako je krajem svibnja izgubila koncesiju i pravo emitiranja, valovi zagrebačke Stojedinice i dalje plove, međutim nekim drugim ritmom. Popularna frekvencija koja je od ove godine dobila novo ime, izazvala je reakcije javnosti.

 

Pišu: Maristela Baričević i Dario Topić

 

Međutim, otpora kao prije 25 godina nije bilo. Nekada 100.000, danas ni onaj jedan. Nekada opća kultura, danas samo lekcija iz povijesti. Nekada Miroslav Kutle, danas braća Pripuz. Od nekadašnjeg predstavnika bunta oprostili smo se praktički u tišini. Ista frekvencija dobila je novo ime, ali ne i tako nove glasove.

 

Top Radiju glavne uzdanice postali su voditelji zagrebačkih radija s iste adrese: Antene, Gold FM-a, Entera i Narodnog čime mu je formiranje identiteta znatno olakšano. 101.0 MHz sada je frekvencija neke nove „izgubljene“ generacije.

 

U novoj sezoni tjedne emisije Homo Politicus gost Radio Studenta bio je Zoran Kovačić, ugledni novinar Media Dailyja. Osim više od 30 godina radnog iskustva na televiziji, Kovačić je svoj potpis ostavio i na radiju. Otprilike jednako toliko povijesti ispisala je i Stojedinica. Za razliku od danas, radio je tada bio puno više od medija. Za Radio Student, Zoran Kovačić objasnio je kako, kada i zašto je ona nestala.

 

- U ožujku ove godine na natječaj Vijeća za elektroničke medije, a istekom koncesije Radija 101, javila su se dva ponuđača – Radio 101, koji je htio obnoviti koncesiju, i tada nepoznati Top radio. Natječaj je poništen zbog nepotpune dokumentacije Stojedinice, iako je ona od Top radija bila sasvim u redu. Koncesija nije dodijeljena nikome, a Radiju 101 već je tada prijetilo gašenje –  govori Kovačić.

 

Kovačić ističe da se u povijesti znalo događati da se koncesija nekim radijima produži na određeni rok dok se ne prijave na natječaj. Međutim, Vijeće za elektroničke medije Radiju 101 ovaj put nije htjelo „zažmiriti“.

 

Izvor: Facebook

Izvor: Facebook

 

-Dobio sam dojam da je to napravljeno namjerno da u Zagrebu dođe do promjene koncesionara za frekvenciju 101 – priznao je Kovačić koji smatra da je Vijeće tim potezom izgubilo svoju vjerodostojnost.

 

Nadalje, Kovačić koji cijeli slučaj prati od samoga početka, upozorava da postoje brojne nelogičnosti oko koncesije. Ugovor o zakupu prostora u Palmotićevoj ulici, gdje je i sjedište tvrtke Top radija, bio je nevažeći, a nije važio čak i prije raspisivanja samog natječaja. Dogodilo se to da se ni Top radio, a ni samo Vijeće nisu držali striktnih zakona. Štoviše, prekršili su ih nekoliko, ali to nije bila priča za javnost. Nije ni danas.

 

Ivan Jurić Kaćunić // Izvor: screenshot RTL

Ivan Jurić Kaćunić // Izvor: screenshot RTL

 

- Radilo se o protuzakonitom djelovanju Vijeća za elektroničke medije. Top radiju trebala se oduzeti koncesija zbog nepridržavanja striktno propisane procedure. Međutim, Vijeće je ustrajalo da mu se ipak dodijeli –  nastavio je Kovačić.

 

Iako bi se Vijeće za elektroničke u medije u Hrvatskoj trebalo promatrati kao neovisno tijelo u polju elektroničkih medija, Kovačić ističe da on naše hrvatsko Vijeće nikada ne bih mogao nazvati neovisnim. Po njemu ono jako ovisi o našim političkim strujama koje ga izabiru i to je vidljivo.

 

- Radio 101 prije svega bi se mogao promatrati i kao povijesni radio, jer je donio mnogo promjena kako u bivšoj državi, tako i u Hrvatskoj. Bio je simbol neovisnog novinarstva, a sada se na istoj adresi nalaze gotovo sve komercijalne radio postaje koje sve više gledaju kako dobro zaraditi. Međutim, trebalo bi razmišljati i o tome što se daje slušateljima – kritičan je Kovačić.

 

Miroslav Kutle // Izvor: screeshot N1

Miroslav Kutle // Izvor: screeshot N1

 

U svom razgovoru osvrnuo se i na intervju tajkuna i bjegunca pred hrvatskim pravosuđem Miroslava Kutle koji je za N1 televiziju iznio niz teških optužbi na račun Ivana Jurića Kaćunića, vlasnika Top Radija, ali i kako se često u javnom prostoru spominje stvarno, odnosno skrivenog vlasnika brojnih hrvatskih radijskih postaja. Može li u cijeloj situaciji ikako pomoći novi Zakon o elektroničkim medijima koji se već dugo najavljuje?

 

- Ne očekujem ništa puno od novog Zakona za elektroničke medije. To je i dalje mrtvo slovo na papiru dokle god mi nećemo imati dobru volju politike da krene u čišćenje. Radijski koncesionari trebali bi doprinijeti i nešto više u javnom životu, a ne samo puštati glazbu u govoriti kako je lijepo vrijeme – jasan je Kovačić.

 

Što je još otkrio poslušajte u posljednjoj epizodi emisije Homo Politicus: