Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Sport > Hrvatska ima sve u svojim nogama
hrvatska repka (wales)

Hrvatska ima sve u svojim nogama

Iako se izabranici Zlatka Dalića nisu proslavili prikazanom igrom u Cardiffu, bod protiv Walesa nije tragedija. Unatoč tomu što bi pobjedom osigurali Euro 2020., Hrvatska i dalje ovisi sama o sebi.

 

Piše: Karlo Plazina

Foto: HNS

 

Računica je vrlo jednostavna – barem bod protiv Slovačke u posljednjoj utakmici kvalifikacija znači i plasman na završnu smotru Starog kontinenta.

 

Slovačka u Hrvatsku stiže 16. studenog, susret se igra na riječkoj Rujevici, a Slovacima vjerojatno još uvijek odzvanja 0:4 iz Trnave prije nešto više od mjesec dana. Ipak, koliko god izgledalo da je situacija povoljna, postoje i određene otegotne okolnosti. U Rijeci neće biti standardnog stoperskog para Dejan Lovren – Domagoj Vida. Obojica su kartonirani i suspendirani, stoga će biti zanimljivo vidjeti kakva će rješenja pronaći izbornik Dalić. Zabrinjavajuća je i situacija s kapetanom Lukom Modrićem, koji je morao napustiti ogled s Walesom zbog ozljede. Prema prvim vijestima nije ništa ozbiljno, no potencijalna ozljeda bila bi težak udarac za, prije svega, psihološko stanje momčadi.

 

Što bi se dogodilo u slučaju da Hrvatska izgubi od Slovačke? Uračunamo li Walesu i Slovačkoj pobjede protiv Azerbajdžana, Hrvatska bi pala na drugo mjesto s 14 bodova, a Slovačka bi se probila na prvo sa 16. Sve oči hrvatskih navijača bile bi uperene prema Cardiffu. Ostvari li Mađarska pobjedu protiv Velšana, preskaču Hrvatsku i mogu čekirati vizu za Euro. Sve ostale kombinacije Hrvatskoj osiguravaju jedno od 24 mjesta na završnom turniru.

 

Na kraju balade stvari su vrlo jasne. Povremeno „kašljucanje“ u kvalifikacijama pratile su i neke sjajne predstave, što bi, u konačnici, Hrvatsku trebalo odvesti na Europsko prvenstvo iduće godine. U suprotnom bi trebali odgovarati prvenstveno čelni ljudi Saveza, a onda i stručni stožer.