Naslovna > Kolumne > Hrvoje Ivančić: izvještaj iz Sirije
hrvoje ivancic

Hrvoje Ivančić: izvještaj iz Sirije

Sirija je ušla u petu godinu rata koji je do sada odnio 220 tisuća života i kojem se još uvijek ne nazire kraj. O tamošnjoj situaciji razgovarala sam s Hrvojem Ivančićem, blogerom i povjesničarom iz Zaboka koji je svoja iskustva, doživljaje i razmišljanja s dosadašnjih putovanja po Africi, Aziji i Europi pretočio u niz reportaža i ukoričio u dvije knjige „Dunavski Blues“ i „Samsara – put na Istok“. Nedavno je nakon 7 godina opet otputovao na Bliski istok gdje priprema svoju novu knjigu.

 

U Siriji je posjetio gradove Damask i Hom. Prema njegovim riječima, promjene u Damasku su ogromne iako sam grad nije zahvaćen ratom. „Damask danas je bitno različit od onog Damaska nekad. Puno je kontrolnih točaka, puno je vojnih patrola, često se provjeravaju torbe, ruksaci, sve živo. Vrlo teško nešto možete unijeti, a da to ne prođe kontrolu. Što je dobro, naravno, jer bilo je puno i samoubilačkih napada od početka rata pa su te kontrole postrožene“, rekao je.

 

Posjetio je i palestinski  kamp Jarmuk u kojem je situacija poprilično ozbiljna. „Zadnjih mjesec dana u njemu se vode žestoke bitke, unutra ima čak 6 militantnih frakcija, s jedne i s druge strane. Borci ISIL-a prije nekoliko dana su navodno istisnuti van iz tog kampa, ali vrlo teško je u tom sukobu reći koliko boraca ima u kojoj skupini jer na primjeru kampa Jarmuk svjedočili smo da borci Al Nusra fronta često promijene zastavu, tako da ne možemo točno znati koliko se boraca nalazi na kojoj strani“, objasnio je Ivančić.

 

Komentirao je i način na koji zapadni mediji prikazuju sukob: „Puno zapadnih medija je sipalo veliku propagandu zadnjih nekoliko godina, ali u Damasku nisam, iskreno, mogao primijetiti puno ovom međureligijskog, odnosno sektaškog sukoba. Nekako sam shvatio da su ljudi više-manje složni da obrane i da ustraju u toj borbi za svoju zemlju“. Međutim, istaknuo je kako podjele ipak postoje iako njihova uloga nije ključna. „Činjenica je da su kroz zadnjih više desetaka godina godina suniti, alaviti i kršćani dosta podijeljeni, s tim da većina stanovništva su suniti koji su praktički započeli revoluciju, odnosno pobunu protiv predsjednika Assada. Međutim, ta pobuna, taj prosvjed su vrlo brzo ukrali islamistički militanti i pretvorili to sad u jedan đumbus u kojem se stvarno sad više ne zna koliko tih militantnih skupina zapravo ima tamo“, dodao je.

 

Ivančić je rekao i da je, kako stvari sad stoje, Assad jedini koji se u Siriji bori protiv terorizma. Ipak, uočljive su i promjene u stavu UN-a spram službene politike Sirije. „Koliko vidim, taj izaslanik, glavni čovjek u UN-u za Siriju – De Mistura se zove, počeo je mijenjati stav prema službenoj politici Sirije, odnosno prema Bat stranci i predsjedniku Assadu jer trenutno je činjenica ta da je Assad jedini koji se u Siriji bori protiv terorizma i jedini je koji tu bitku može dobiti“.

 

Unatoč pozitivnim promjenama u odnosu Zapada i Sirije, kraj rata još ne možemo ni nazrijeti, a posljednice su ogromne. „Prema nekim procjenama UN-a, kada bi rat prestao danas, tridesetak godina bi bilo potrebno da se Sirija vrati na ono što je bila prije rata“, zaključio je Ivančić. No teroriste ova predviđanja ne zanimaju, a ratu se ne vidi kraj.

 

Azra Ayyash