Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Ima li MOST dovoljno potpisa?
Izvor: Screenshot
Izvor: Screenshot

Ima li MOST dovoljno potpisa?

Završilo je MOST-ovo prikupljanje potpisa za referendum kojim žele srušiti Covid potvrde. U MOST-u su zadovoljni jer kažu, potpisa imaju dovoljno. No, ne otkrivaju koliko. Saborski zastupnik Nino Raspudić kaže kako će u srijedu na tiskovnoj konferenciji izaći s točnim brojem. Ipak, nije htio potvrditi je li riječ o uvjerljivom broju potpisa, ili je bilo na knap. Stoga su volontere pozvali da čuvaju potpisne liste. Zastupnica MOST-a Marija Selak Raspudić ističe kako to čine jer smatraju da je u Hrvatskoj prisutna tradicija krađe referenduma.

 

Piše: Anja Vidović

 

Potpise će prvo češljati njihovi organizacijski odbori, a važeći su samo oni prikupljeni u Hrvatskoj, na određenim punktovima te koje su potpisali hrvatski državljani s OIB-om. Potpisi se zatim predaju Hrvatskom saboru na prebrojavanje. Potrebno ih je skupiti deset posto od ukupnog broja birača, odnosno nešto više od 368.000. Podsjetimo, dva su pitanja. Jedno oko uvrštavanja pandemije u Ustav, a drugo oko ukidanja Covid potvrda i rada Stožera. Preciznije, MOST-ovi zastupnici žele „ukinuti stožerokraciju“ te žele odlučivanje o epidemiološkim mjerama, kojima se ograničavaju prava i slobode, premjestiti u Sabor.

 

Ako se pokaže da su prikupili sve potpise, vladajući HDZ će sa svojom većinom u Saboru imati tri opcije: raspisati referendume, obratiti se Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti predloženih pitanja ili pak odmah pristati na promjenu Ustava i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

 

Ustavni stručnjak Mato Palić ne smatra da se radi o velikom događaju. „Ne znam što će učiniti političari i Ustavni sud, a moje je mišljenje da ne može narod referendumom mijenjati članak 17., nego da to može jedino Sabor. Drugo, kada bi Sabor i izmijenio ovaj ustavni članak u skladu s onim što traži Most, ništa to ne bi značilo. Ustavni sud je bio jasan, izbor je Sabora hoće li odluke temeljiti na članku 17. ili, kao što je to od početka izbijanja epidemije, članku 16. Referendumsko pitanje o Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti sigurno ne bi prošlo ocjenu ustavnosti Ustavnog suda. Dakle, ovo bi se prikupljanje potpisa moglo opisati izrijekom – veliki promet, mala zarada”, ocjenjuje Palić.

 

Predsjednik Ustavnog suda, Miroslav Šeparović, kazao je kad će Ustavni sud raspraviti ustavnost covid-potvrda. „Došlo je puno prijedloga za ocjenu ustavnosti tzv. covid-potvrda raznih sindikata i većeg broja građana. Sutra ćemo na redovnom Stručnom sastanku odlučivati o ocjeni ustavnosti Odluke o uspostavi digitalnog sustava tzv. covid-potvrde te o covid-potvrdama koje se odnose na prijem pacijenata u bolnicama i za obavezno testiranje u zdravstvenim ustanovama i sustavu socijalne skrbi. O covid-potvrdama za tzv. javni sektor još nećemo raspravljati jer nije došlo očitovanje Vlade pa smo im poslali požurnicu”, rekao je Šeparović. “Sutra je i sjednica Suda pa je moguće da ovi predmeti, ako dobiju podršku na Stručnom sastanku završe i na sjednici Suda”, zaključio je Šeparović.