Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Inauguracija 46.američkog predsjednika
Izvor: Hina
Izvor: Hina

Inauguracija 46.američkog predsjednika

Joe Biden prisegnut će na svečanosti u Washingtonu kao 46. američki predsjednik. Novoizabrani američki predsjednik preuzet će zemlju u vrijeme velikih podjela, a inauguraciju će obilježiti do sada neviđeno osiguranje. Naime, na ulicama Washingtona bit će 25 tisuća vojnika.

 

Piše: Anamarija Šebalj

 

Brojni europski lideri podržali su promjenu u Bijeloj kući te pozdravili inauguraciju. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel je u Europskom parlamentu kazao da je ovo “prilika za obnavljanje transatlantskih odnosa koji su posljednje četiri godine patili”.

 

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da prisega novoameričkog predsjednika znači puno za ozdravljenje nacije koja se jako podijelila.  Također je upozorila da usprkos tome što završava mandat Donalda Trumpa njegov “pokret još uvijek postoji“.

 

Donalda Trump zajedno sa svojom suprugom, Melanijom, oprostit će se od Bijele kuće nekoliko sati prije inauguracije novoizabranog predsjednika što znači da neće biti na inauguraciji svojeg nasljednika od kojeg je izgubio izbore. Trump i njegova supruga helikopterom će otići u vojnu zrakoplovnu bazu Andrews u Marylandu odakle će se nakon svečanog ispraćaja predsjedničkim zrakoplovom Air Force One posljednji put uputiti na Floridu.

 

Jedan od najvažnijih suradnika Donalda Trumpa posljednje četiri godine, dosadašnji potpredsjednik Mike Pence, objavio je da neće ići na oproštajnu zabavu dosadašnjeg predsjednika, nego da će umjesto toga doći na inauguraciju Joe Bidena.

 

Iako je Trump za vrijeme svoje vladavine htio poništiti veliki dio ostavštine svoga prethodnika, Baracka Obame, u tome nije uspio jer više od 25 milijuna Amerikanaca i dalje ima zdravstveno osiguranje preko Obamacarea, 650.000 useljenika zaštićeno je od deportiranja, a broj radnika u rudarskoj industriji opada.

 

Četiri Trumpove godine ostavile su dubok trag na živote Amerikanaca: nepovjerenje u nacionalne demokratske institucije snažno se produbilo, a radikalne bjelačke nacionalističke skupine koje je podržavao ojačale su. Trumpova administracija reaktivirala je rudarsku industriju u dijelovima Sjedinjenih Država i spuštala ljestvicu propisa o zaštiti okoliša, sigurnosti i zdravlja, no to nije povećalo zaposlenost u tom sektoru.

 

Trump je u svojem mandatu imenovao je 226 saveznih sudaca, od kojih 54 u prizivne sudove na saveznoj razini te tri suca u Vrhovni sud čime će godinama američko pravosuđe gurati u konzervativnom smjeru.

 

U snimljenom oproštajnom obraćanju naciji Trump kaže da je “vodio teške bitke, najteže borbe, donosio najteže odluke jer zato ste me i izabrali”. Sebi pripisuje zasluge za “izgradnju najvećeg gospodarstva u povijesti svijeta”. Također, ističe sklapanje “povijesnih mirovnih sporazuma na Bliskom istoku”.

 

Potpredsjednik u Obaminoj administraciji, a danas novi predsjednik SAD-a, Joe Biden moći će graditi novu politiku na temeljima koji su ostali netaknuti te počinje odmah nakon prisege donošenjem niza izvršnih uredbi.