Naslovna > Glazba > Interview: BGKO (Spain)
bgko

Interview: BGKO (Spain)

Ususret povratku pred zagrebačku publiku, upitali smo nekoliko pitanja sunarodnjaka Ivana Kovačevića, kontrabasista u bendu Barcelona Gipsy balKan Orchestra.

 

FB EVENT

 

1. Ovo će biti vaš drugi koncert u Zagrebu. Prvi je održan prije nešto više od godinu dana i atmosfera je bila sjajna. Močvara je bila gotovo rasprodana, publika vas je odlično primila i o koncertu se dosta dugo pričalo. Jeste li očekivali takav prijem u gradu u kojem ste prvi put svirali?

Iskreno rečeno, očekivali smo dobru posećenost, ali ne baš takvu. Ono što nas je najviše iznenadilo je reakcija publike. Mislim da je to bila jedna od najboljih publika koju smo imali na našoj Balkanskoj turneji.

 

2. Stvara li taj prvi koncert nekakav pritisak uoči ovog nastupa? Koliko je teško vratiti se u grad u kojem je prošli koncert bio tako dobro primljen? Osjećate li odgovornost za ovaj nastup?
Ono što osećamo je ogromna želja da ponovo nastupamo u istom klubu i da publika može da vidi i čuje šta je sve bend prošao otkako smo poslednji put bili u Hrvatskoj prestonici i da u tome uživaju onako kako uživamo i mi…Punim srcem…

 

3. U međuvremenu se dogodilo dosta stvari s bendom. Promijenjena je postava, promijenjeno je i ime, a do nas se doprle vijesti i o mogućem raspadu. Možeš li nam točno reći što se to događalo?

Različiti stavovi su ono što je dovelo do promene. To su stvari koje se dogadjaju u karijeri mnogih bendova, pitanje je samo da li te to izbaci sa puta ili samo učvrsti način na koji odatle nastavljaš. Velika većina grupe je ostala ista, dodali smo još jednog člana, a koncept i pristup muzici je isti kao što je i bio.

 

4. Iako u bendu sviraju glazbenici iz raznih krajeva svijeta, vi ste stacionirani u Barceloni. Kako tamošnja publika prihvaća vašu glazbu?

Mešavina u našem bendu je kao Barselona u malom. To je grad čija su vrata otrvorena za svakoga ko svoju potragu usmerava ka kulturi u umetnosti što veoma liči na našu filozofiju. Jednom mesečno pravimo koncert u Barseloni i sve je teže doći do karata. Ton nas čini veoma srećnim.

 

5. Pitanje prilično suprotno od prethodnog – kako si se odlučio, kada si već otišao s Balkana u Kataloniju, vratiti se glazbeno na mjesto svojeg porijekla?
Čudni su putevi. Sve je bila manje više slučajnost. Video sam Balkansku muziku iz nekog drugog ugla, neke druge perspektive i otkrio sam da u njoj ima nečega što nema ni u jednoj drugoj muzici kojom sam se bavio u svojoj karijeri. To je moj prvi susret sa Evropskom muzikom i prvi put da nema korene u Afro-američkoj muzici. Život iz drugog ugla. Način na koji je mi doživljavamo je bio i ostao zahtevan na nivou svakog instrumenta i to je još jedan razlog da se u tome bude svom snagom…

 

6. I španjolska glazba je djelomično naslonjena na romske ritmove i melodije. Koje su sličnosti, a koje razlike u tamošnjoj i ‘našoj’ romskoj glazbi?

Romska muzika je rasprostranjena u celoj Evropi i različita je poprilicno jedna od druge. Severni romi imaju Manouche, juzni Flamenco, istocni Balkan. Ono čto ih povezuje najviče je energija i životni pristup muzici.

 

7. Je li BGKO jedini bend u kojem sviraš? Ako nije, reci nam o drugim svojim projektima.

Nije jedini bend. Moj matični bend je “Los Mambo jambo”,instrumentalni rock´n´roll koji je na prostorima Španije od svog nastajanja ostavio veliki trag na underground sceni. Pored toga vodim svoj Big Bend, “Barcelona Big Blues Band” sa 14 članova za koji aranžiram vec 7 godina.

 

8. I za kraj – tvoji koncerti u Zagrebu nisu prva povezanost s ovdašnjom glazbenom scenom. Ti si surađivao s nekim ovdašnjim bendovima, svirao čak i na nekim albumima. Možeš li nam reći o čemu se radi.

U par navrata sam saradjivao sa muzičarima Rock´n´roll scene, a i imao prilike da upoznam 2015-e i sjajne momke sa Jazz Manouche scene Zagreba, iz benda Gadjo Manouche. Saradnja je bila odlična i nadam se da ćemo se jos vidjati u budućnosti.

Facebook.com/BarcelonaGipsybalKanOrchestra

bgko.org

Razgovarao: Emir Fulurija