Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kolumne > Interview > Interview: Enes Garibović
karate

Interview: Enes Garibović

Hrvatska karate reprezentacija u posljednje vrijeme bilježi znatne uspjehe. Osvajanjem momčadskog srebra na Europskom prvenstvu u turskom Kocaeliju došli su do jubilarne stote seniorske medalje na velikim natjecanjima. Osim momčadskih odličja, medalje se redovito skupljaju i u pojedinačnoj kategoriji. Jedan od najuspješnijih članova reprezentacije je Enes Garibović, 21-godišnji student FER-a i uspješni karatist.

 

Garibović je europski prvak u kategoriji mlađih seniora do 84 kilograma, prvak Balkana u momčadskoj i pojedinačnoj kategoriji. Ranijih je godina osvajao broncu i srebro na Europskim prvenstvima, a odnedavno se okitio već spomenutom ekipnom broncom na Europskom prvenstvu. Hrvatsku karate reprezentaciju čine Ante Mrvičić, braća Andjelo i Ivan Kvesić, Ivan Martinac, Zvonimir Živković, Alan Šurbek i Enes Garibović. U prvom je dvoboju Mrvičić izgubio sa minimalnih 1-0 od Talijana Gianluce de Viva, ali potom su hrvatski karatisti okrenuli rezultat u svoju korist.

 

Enes: Vratit ću se dan prije kada je cijela ekipa zajedno večerala. Dan ranije smo osigurali nastup za broncu i raspravljali smo o mogućim ishodima. Moj cimer iz reprezentacije, Zvonimir Živković, upitao me što mislim o sutrašjem meču. „Pobijedit ćemo sto posto“, rekao sam mu u sobi i odmah pridodao koje tehnike i udarce mislim primijeniti sutradan. Borio sam se protiv aktualnog europskog prvaka Maria Simeona i zadao mu ta dva udarca koje sam si i zacrtao – kružni udarac u tijelo i kružni iz okreta u glavu. Bio je to prekrasan osjećaj ujedno i zbog toga što je suparnik bio teži od mene petnaestak kila, a ja sam ga pobijedio s osam razlike. Nakon toga su kolege iz reprezentacije osigurale ukupnu pobjedu od 3-1 i vjerujem da nam je ta ekipna medalja draža od svih pojedinačnih.

 

Garibović je već jednom slavio rezultatom od osam razlike i to upravo u finalu Europskog prvenstva u Sofiji gdje je savladao Francuza Jessie da Costu 10-2. Mogli bismo zaključiti kako mladi hrvatski karatist počinje pokazivati određenu dozu dominacije u svojoj kategoriji, ali Garibović staloženo i s poštovanjem priča o svojim suparnicima.

 

Enes: A što da vam kažem? Veliku ulogu ima i inspiracija i kako se osjećaš tog dana, a sve su to borci na visokom nivou i profesionalci. Meni je drago što i mi iz Hrvatske, koja je manja zemlja, dajemo velike sportske rezultate. Što se tiče nastupa na velikim natjecanjima, mora postojati neka doza pozitivnog straha koji te tjera da nisi ravnodušan, a tu je i hrabrost i odlučnost. Ti osjećaji ti pokazuju da ti to nešto znači u životu, a kada uz to dođe i inspiracija, sve se poklopi i tjera te do samog kraja.

 

Često se priča o lošim uvjetima u kojima treniraju hrvatski sportaši, ali Enes napominje kako im je Savez sve omogućio. Iako smo još daleko od sportskih velesila poput Francuske, Njemačke, Italije ili Engleske, hrvatski karatisti imaju apsolutnu potporu, a u takvim se okolnostima lakše razvijati.

 

Enes:  Hrvatski karate iz dana u dan sve više napreduje i to pogotovo muška reprezentacija. Dosad smo malo bili u sjeni ženske reprezentacije koja je dvije godine za redom bila proglašena najboljom ekipom u Hrvatskoj. Osvajale su sve što se moglo i one su naša inspiracija. Ali i mi vjerujemo da smo budućnost karatea i sada tek treba zapeti i trenirati, a ne se zadovoljiti ovom broncom. Uvjeti su nam odlični -  Hrvatski karate savez i Hrvatski olimpijski odbor nam omogućuju i pripreme i sve što nam zatreba. Nadam se da će se s godinama to još više uzdići na više stepenice kako bi se sve poklopilo za glavni cilj, a to su Olimpijske igre u Tokiju.

 

Sljedeće Olimpijske igre održavaju se 2020. godine u Tokiju,  a karate je konačno među olimpijskim sportovima. Pripreme za OI, kako kaže Garibović, već su počele.

 

Enes: Zapravo smo mi u kontinuitetu – od 2014. konstantno treniram s malim pauzama za odmor. Sljedeće godine počinju kvalifikacije za OI, a to će ujedno biti najteži dio. Samo nas deset može biti po kategoriji iz cijelog svijeta i to po kvotama po kontinentu. Tako da mislim da će biti teže kvalificirati se za Olimpijske igre, nego tamo uzeti medalju. Zato se treba dobro pripremiti i posvetiti se kvalifikacijama koliko je god moguće. Bitno je da smo si u reprezentaciji svi podrška i da iza sebe imamo cijelu vojsku ljudi kojima je stalo i koji nas podržavaju.

Piše: Ivona Mikulčić