Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Glazba > Interview: Batarelo – Tides of Youth
Tides of Youth

Interview: Batarelo – Tides of Youth

Krajem lipnja održava se Tides of Youth – psychodelic/rock/trance/dub festival. Mjesto radnje je otok Cres, a mi smo se upustili u priču s Damirom Batarelom, članom organizacijskog tima.

 

‘Sve je nekako počelo na riječkoj Harteri, gdje se počelo razvijati alternativno okupljalište. Građanska inicijativa nastojala je revitalizirati taj prostor, tako su se počeli organizirati razni trance partyji. Ta ekipa bila je povezana s ekipom s Cresa – Klubom mladih Susajda. Po principu žanrovskih preferencija, stvorio se novi koncept – što na otoku, što na široj festivalskoj slici’, govori Damir.

 

Što se tiče lokacije, Tarej je samo jedna od netaknutih oaza na Cresu. ‘Tamo je sve u vječnom hladu’, govori Damir, ‘i shvatili smo da je to prostor koji može objediniti sve te silne programe i stage-eve’.

 

Zanimljiv je i koncept zero waste policy. ‘Od početka smo htjeli krenuti s tom nekom eko friendly pričom i razviti takvu svijest kod posjetitelja i posjetiteljica.’ Čitavu praksu naučili su od trance festivala u Hrvatskoj. ‘Nemojmo se zavaravati, festival Lost theory bio je jedan veliki poligon na kojem smo radili, puštali glazbu i učili se poslu, na neki način. Neke primjere dobre prakse želimo implementirati na Tides of Youth.’

 

Sam program ovogodišnjeg festivala vrlo je raznolik. Bit će tu preko 80 izvođača na četiri flora – Trance Jungle, OffCycles, Dub Garden i Hedonistic Shore.

 

‘Trance jungle ponudit će najbolje od domaćeg psihodeličnog psy, goa i ostalih podžanrova trance-a. OffCycles zapravo je gitarski flor s dosta stoner doom bendova i live dub act-ova. Tijekom dana, Hedonistic Shore malo će rasteretiti glasni glazbeni dio. Chill ambijent, chill glazba. Stage će biti smješten na samoj plaži. Soundsystem se napaja putem sunca, dakle kol’ko sunca, tol’ko glazbe’.

 

Osim glazbenog programa, u planu su i filmski program i radionice. ‘Kino će raditi po noći. Ove godine ostvarili smo suradnju s Festivalom dokumentarnog rock filma. Pozabavit ćemo se selekcijom filmova koji su ili nagrađivani ili u regularnoj kino distribuciji. Pokrivamo ono što bi posjetiteljima koji vole ovakvu glazbu moglo biti zanimljivo – pomalo morbidni, a zanimljivi naslovi. Tijekom dana imat ćemo joga satove ujutro, radionice izrade domaćeg nakita od ovčje vune, radionice žongliranja…’

 

TOY je inače mlad festival – u lipnju će doživjeti svoje drugo izdanje. ‘Kad počinješ s bilo čime, pa tako i sa festivalom, imaš taj neki uteg, ali ja se volim tješit da je to izazov. Izazov je stvoriti neku svoju publiku i naći mjesto pod festivalskim suncem. Hrvatska je još uvijek zanimljiva strancima, pogotovo u ovom festivalskom segmentu. Ove godine imamo intenzivniji line-up, više izvođača i četiri dana festivala… Mislim da ćemo uspjeti utabati taj put koji smo započeli prošle godine, ne bi li iduće imali još bolje glazbenike i još bolji zvuk’.

 

A što je s održivošću ovakvih festivala? ‘Ovo je uradi-sam festival‘, odgovara Damir, ‘nije financiran nikakvim dotacijama, ovisi isključivo o plaćanju karte. U principu, mali festival limitiran na 1000 ljudi. U suštini, uradi-sam priča nas i nosi. Nismo vezani za novac, ne volimo krupni kapital, i htjeli bi da tako nekako i ostane’.
Zašto posjetiti TOY? Jer je smješten u oazi šume i zvuka, jer je specifičan, jer se na jednom mjestu spajaju raznorazni žanrovi. I jer imaju plažu i gomilu decibela.

 

Razgovarala: Sunčana Doričić